Чи знають батьки, чому в їхніх дітей неправильна постава? А те, що старі добрі ранці для першокласника шкодять поставі, а оздоровчий біг викликає стрес? Можна не погодитися з думкою заслуженого тренера України зі спортивної ходьби Олександра ШИМКА, але ознайомитися з нею не завадить.

— Під час ходьби голову постійно тримайте «гордо», — повчає він. — Інакше причинно-наслідковий зв’язок буде приблизно такий: опущена голова — схилені плечі — зміна форми грудної клітки — неправильне розміщення внутрішніх органів — застійні явища в них.

Нахилення голови викликає компенсаторне згинання тулуба та колін. Отже, неправильно циркулює кров, м’язи зігнутих у колінах ніг здавлюють вени та артерії, що спричинює розширення вен і тромбофлебіти...

Виправляємо стан часто медикаментозним самолікуванням, що допомагає локально або тимчасово. Другий півзахід — так званий «біг для здоров’я». Не дуже раціональне його застосування — «ранковий варіант» — посилює бажання поспати, а «вечірній» — ще збільшує втомлюваність чи збудження. Обидва півзаходи спричинюють стрес.

За даними Світової організації охорони здоров’я, за останні вісімдесят років захворюваність на неврози зросла в 24 рази. Неправильне положення голови — одна з його причин. І багато батьків, підкладаючи подушку малюкові під голову, мимохіть сприяють процесові. Ранець ще більше «заокруглює» спинку, адже сила м’язів-згиначів на 20 відсотків більша за розгиначів. На уроках фізкультури хлопчики зазвичай підтягуються, дівчатка віджимаються від лавки, а грудні м’язи ще більше випинають їхні спини.

Рекомендую поставу, що називається у балеті «апломб», цирку — «кураж», фігурному катанні — «хальштунг»:

— хребетний стовп — твердий стержень, на якому тримаються голова, руки, грудна клітка;

— плечі розправлені, лопатки трохи зближені та опущені;

— голова піднята, шия «висока»;

— таз розташовано точно під плечовим поясом, поперек плоский;

— ноги виключені в колінах, ступні дещо розставлені.

Хода красива тоді, коли голова немов стоїть на місці. 

Для творчих особистостей О. Шимко задіяв образи. Під час ходьби уявіть, що ваша «голова — чаша з водою: несіть — не розхлюпайте», що «на переніссі — масивні окуляри, які сповзають донизу, якщо опускати ніс» і, нарешті, «я танцюю в ансамблі «Берізка».

(Далі буде).