«Вони прожили довге і щасливе життя й померли в один день» — типове закінчення багатьох казок. Проте у реальному житті таке буває вкрай рідко. Двоє, навіть якщо вони палко кохають одне одного, повинні розуміти, що їхнє майбутнє спільне життя не буде суцільним святом кохання: у ньому знайдеться місце і злетам, і падінням...

— Коли настають кризи у шлюбі? Чи пов’язані вони з певними часовими періодами? — запитую у психолога-консультанта Державного центру розвитку сім’ї Центрального відділу реєстрації шлюбів Києва Віолетти ЛЕВІНОЇ.
— Є статистика, згідно з якою кризові, скажімо, третій та шостий роки подружнього життя. Та ніхто достеменно не знає, коли несприятливий період розпочнеться в кожній окремій родині.
Кризи бувають унаслідок певних подій, а не термінів. Звичайно, складним є перший рік новоутвореної пари, тому що в цей час проходить загальна взаємна адаптація. Це можна порівняти зі щойно придбаним взуттям: спочатку треба розносити, і потім воно вже не натиратиме, але з’являться інші проблеми. Те саме відбувається й у шлюбі. Труднощі у стосунках можуть настати після спорудження будинку або вступу дітей у вуз — тих подій, які виснажують організм фізично й емоційно.
Часом негативно впливає на атмосферу в сім’ї і так званий стагнаційний період, коли всі плани на найближче майбутнє вже здійснено, а до втілення інших задумів з об’єктивних причин залишається ще багато часу. Приміром, у подружжя є власне житло, дача, матеріальний достаток, а діти ще не виросли — цей затишок для деяких родин дуже шкідливий.
Такі кризи, пов’язані з ситуаціями, характерні для всіх сімей.
— Якщо неможливо уникнути криз у шлюбі, то як їх безболісно пережити?
— Найголовніше — розуміти, що кризовий етап є природний і нічого страшного не відбувається. Тимчасове погіршення ваших стосунків ще не привід думати про розлучення. Адже здоров’я у нас теж не завжди добре, та не спадає ж на думку помирати від кожної хвороби.
— І все одно криза у стосунках може призвести до розпаду сім’ї?
— Це буває тоді, коли люди сприймають кризу занадто серйозно і не намагаються лікувати цю хворобу. Є й такий сімейний стан, який неминуче призведе до розлучення, тобто це вже не криза, а початок кінця. У такому разі люди не прагнуть зберегти стосунки, а навпаки, хочуть їх розірвати.
— Які є ліки від сімейної кризи?
— Раджу насамперед не зациклюватися на родинних проблемах, а відволіктися, зайнятися чимось іншим. Відпочиньте, можливо, криза пов’язана із сильною втомою. Зробіть усе для поліпшення стану свого здоров’я, бо коли людина погано почувається, вона стає дратівливою. Читайте, розвивайте інтелект: висока самооцінка веде до упевненішої позиції. І спробуйте спокійно розібратися в тому, що відбувається у стосунках з вашою «половиною». Якщо вам важко зробити це самотужки, зверніться до психолога.
— Консультуватися подружній парі слід разом чи поодинці?
— На першу консультацію краще прийти окремо. Часто люди, ображені одне на одного, бувають недостатньо відверті, і кожен говорить лише ті слова, які хотів би, щоб почув партнер. А психологу треба детально вислухати обидві сторони, запропонувати чоловікові і дружині пройти тестування. І лише на третю консультацію вони можуть прийти разом.
Розмову вела Тетяна КРОП.