Тайкома в ніч на неділю, 29 вересня, в Красноярську зібралася окружна виборча комісія і рівно через тиждень після виборів визнала їхні підсумки нечинними. Політична Москва в шоці: ще ніколи «грошові мішки» не кидали такого відвертого виклику Кремлю, команді Володимира Путіна.

Як відомо, на виборах перемогу здобув Олександр Хлопонін, якого ще тиждень тому називали «новою фігурою на російській політичній дошці». Він зумів перемогти 12 претендентів на вакантне, після трагічної смерті Олександра Лебедя, крісло, зокрема комуніста Сергія Глазьєва та спікера місцевого парламенту Олександра Усса. Але головною родзинкою губернаторських виборів у Красноярську було те, що у мертвій схватці за контроль над багатим красноярським регіоном зчепилися дві олігархічні групи: «Російський алюміній» на чолі з Олегом Дерепаскою та «Інтеррос» Володимира Потаніна. Якщо перший робив ставку на Олександра Усса, то другий — на Олександра Хлопоніна. Останній влаштовував Кремль, бо вважає, що фінансово-промислові групи мають платити податки в краї. У принципі, олігархи були рівно віддалені від президента Росії та його оточення. Щоправда, в Росії всі знають, що Володимир Путін полюбляв кататися на лижах, зупиняючись на зимових базах відпочинку, що належать алюмінієвому королю Олегові Дерепасці.

Якщо Володимирові Потаніну належить комбінат «Норильський нікель», де Олександр Хлопонін був головним топ-менеджером, то Дерепаска цілком контролює Саянський алюмінієвий комбінат. Обидва промислові велети дислоковані в Красноярському краї. Перемога Хлопоніна на виборах стала знаковою для Росії, губернатором було обрано нового російського капіталіста. Адже зазвичай «набір героїв» на губернаторських виборах включав у себе «радянських батьків народу», непідкупних генералів, міцних господарників, соціальних демагогів, чесних бюрократів та відданих комуністів.

Нічне засідання красноярської виборчої комісії тривало лише шість хвилин. За цей час чиновники «від народу» спромоглися перекреслити тримісячний марафон і думку мільйонів людей. Причини такого рішення в тому, що «на території краю було поширено листівку, в якій зазначалося, що кожен, хто бажає взяти участь у голосуванні 22 вересня, має оплатити частину витрат на проведення виборів у розмірі 45 рублів 79 копійок».

Однак голова російського центрвиборчкому Олександр Вишняков припускає, що «рішення було ухвалено під тиском певних угруповань». По суті, це і є визнання того, що в Росії можна купити і губернаторське крісло, були б гроші. А по-друге, засвідчує те, що нинішній президент Володимир Путін, незважаючи на свої високі рейтинги у народу, можливо, і не контролює ситуацію в Росії.

Москва.