Відомо, що карієс — найпоширеніше захворювання зубів. Чому він їх вражає? З цим запитанням ми звернулися до лікаря-стоматолога Київської стоматполіклініки Олександра Трегубенка.

— Карієс зубів — це патологічний процес, що розвивається в зубах, які вже прорізалися. Тобто він вражає навіть молочні зуби, руйнує їх, утворюючи так звану каріозну порожнину, як то кажуть, з’являються «дірки в зубах». Є кілька чинників, що призводять до цього — зовнішні та внутрішні, тобто стан самого організму людини, або навіть і спадкова схильність тканини зубів до карієсу.

Проте доведено: споживання протягом тривалого часу їжі з надлишковим вмістом вуглеводів (цукор, цукерки, хлібобулочні вироби), не збагаченої мінеральними солями, вітамінами, постійне споживання води з низьким вмістом фтору, а також недодержання повноцінної гігієни порожнини рота призводять до розвитку карієсу зубів. Варто також врахувати, що загальні захворювання під час закладки та розвитку зубів у щелепах, тобто до прорізування, також можуть спричинити зменшення опірності зубів до карієсу. Інтенсивність ураження цією хворобою, як доводять науковці, зростає за таких захворювань, скажімо, як гіпотиреоз, бронхіальна астма, хронічна пневмонія, хвороби шлунково-кишкового тракту, ревматизм.

Та все-таки постійними ворогами зубів є вуглеводи та мікроорганізми, які містяться у порожнині рота. Уявіть, там «бігають» 100—160 видів бактерій, а в одному мілілітрі слини «живуть» 750 мільйонів мікроорганізмів... І «харчуються» вони часточками їжі, що залишається на зубах. Ці залишки, особливо вуглеводи, вони використовують як субстрат для вироблення ферментів та кислоти, які й руйнують тканину зубів у місцях затримання їжі. Тому не досить якісне і не систематичне очищення зубів від залишків їжі призводить до карієсу зубів та його ускладнень.

Отже, видалення залишків їжі — головна умова боротьби з карієсом. Зубні паста, щітка, флос, зубочистка, зубний еліксир плюс здоровий спосіб життя — ось арсенал проти тієї хвороби, що змушує дітей і дорослих ставати пацієнтами стоматолога.

Вирішуйте для себе, що краще для вас: зберігати «харчі» для карієсу, чи тримати зуби в ідеальній чистоті.

(Далі буде).