Підпільну лабораторію з виробництва потужного синтетичного наркотику ліквідували співробітники Севастопольського управління СБУ. Значні партії речовини, відомої під назвами «білий китаєць», «крокодил», «сніг», «китайський білок», через Росію транспортували в Європу. Канали постачання перервано, отримувачів наркотиків за кордоном викрито.
З’ясувалося, злочинну групу створили колишні, не дуже вдалі в експорті металобрухту, бізнесмени. До неї входило десять севастопольців, які до останнього дня вірили, що в лабораторії виготовляють біодобавки для спортсменів і компоненти для пральних порошків. Та й професійних експертів у наявності схожого підпільного міні-наркозаводу довелося переконувати. Ті були впевнені, що синтезувати фентоніл у кустарних умовах просто неможливо. До слова, в нашій країні не більш як 400 грамів цього препарату на рік виробляється лише на Харківському фармооб’єднанні. Він застосовується в медицині як анальгетик, що за знеболюнням у 100 разів переважає морфін.
Підпільний міні-завод у Севастополі організував юнак. Хімією він захоплювався ще з шкільної лави, переможець республіканських олімпіад навчався у вузі, який згодом покинув. Самотужки вивчаючи праці вчених, юне обдарування розробляло й створювало власні оригінальні методики синтезу психотронних і наркотичних речовин. За «допомогою» горе-бізнесменів молодик виготовив унікальне устаткування та закупив понад 500 кілограмів необхідних хімікатів у Сімферополі та Києві.
На переконання столичних фахівців, викрита підпільна лабораторія не має аналогів не тільки в Україні, а й в державах СНД. П’яти кілограмів наркотиків, вилучених тут співробітниками СБУ, вистачило б для того, щоб зробити по дві ін’єкції, після яких настає залежність, кожному жителю України. Окрім того, виявлено склади зі спеціальним устаткуванням, призначеним для створення ще однієї лабораторії.
За успіх у галузі хімії злому генію «світить» 15 років. Не менші терміни чекають і його дружків.
Крим.