Мальовниче село Княжичі, що на Київщині, знають в Австрії, Німеччині, Італії, інших країнах Європи не за його шляхетною, княжою назвою. Відоме воно продукцією дев’яти підприємств, які працюють на його території. Більшість створено за допомогою іноземного капіталу, і на них застосовують світові технології.

Виникли спільні підприємства не на рівному місці. Тривалий час у селі успішно працював завод «Факел». Підприємство спеціалізувалося на випуску обладнання для відновлення спрацьованих деталей машин методом наплавки і напилення, нанесення захисних і антикорозійних покриттів, зварювання, пайки, різання. Ця продукція користувалася неабияким попитом у споживачів колишнього Радянського Союзу. Завод був лідером у цьому напрямі.

На початку перебудови, коли партнерські зв’язки почали втрачатися і не стало ринків збуту, колишній директор заводу Анатолій Козленко (нині — заступник глави Полтавської облдержадміністрації) як досвідчений фахівець зрозумів, що по-старому працювати вже не можна. «Факел» поділили на кілька самостійних виробництв. Анатолій Михайлович вважав: маленькому підприємству в ринкових умовах вижити буде легше. Життя підтвердило правильність його кроку. 1987 року було утворено одне з перших СП — «Інтерфакел», а 1990 року — україно-австрійське ТзОВ «Фроніус-Факел».

Електротехнічна австрійська фірма «Фроніус» знана в усьому світі. Її заснував 1945 року підприємець Гюнтер Фроніус. Штаб-квартира — у Вельсі, Верхня Австрія. Фірма спеціалізується на випуску зварювального обладнання.

Австрійські спеціалісти з самого початку навчили княжицьких колег якісній роботі. І вже через рік після створення підприємства, тобто 1991 року, на виставці в Ленінграді «Фроніус-Факел» було визнано кращим учасником виставки «Ленекспозварювання» і нагороджено дипломом № 1. Нині його представництва відкрито в Москві, Одесі, Львові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові.

За порівняно короткий час свого існування княжицькі майстри освоїли виробництво майже 15 типів нових високоефективних зварювальних апаратів (трансформаторів, напівавтоматів, випрямлювачів). Сьогодні споживачам пропонують зварювальне обладнання стандартного та інверторного типу, випрямлювачі для ручного дугового зварювання, обладнання для орбітального зварювання. Отже, щоб придбати зварювальні апарати європейського зразка, не обов’язково їхати чи телефонувати до Австрії. Княжицька продукція і за дизайном, і за якістю нічим не гірша.

У цьому переконалися на Крюківському вагонобудівному заводі, що на Полтавщині, Харківському заводі імені Малишева, Київському пивзаводі «Оболонь», на фірмі «Октан-Україна», інших відомих підприємствах. Успішно завершено проект постачання спецкомплектів зварювання вузлів літака Ан-140.

Багато замовлень надходить у Княжичі з Росії.

Понад сто одиниць зварювальних напівавтоматів придбало в Княжичах АТ «Вентал» (Обнінськ, Росія). Ювелірні шви «Фроніус-Факела» є на виробах Брянського машинобудівного заводу. Дуже цінують фахівці зварювальні апарати подвійної дії «Транспокет-1400» вагою всього 4,2 кг та силою струму 140 А.

Нині завод почав випуск найновіших напівавтоматичних апаратів МІГ/МАГ на 250, 350, 450 ампер з елементами програмування.

— Ми пропонуємо споживачам обладнання, яке відповідає європейським стандартам, — каже генеральний директор ТзОВ Олександр Комісар. — Тому воно користується великим попитом. Наприклад, ми виграли тендер, оголошений представництвом електротехнічної фірми АВВ, яка відкривала виробничі потужності в Рівному. У змаганні взяли участь п’ять найкращих фірм. Перемога дісталася нам. Чому? Тому що ми не тільки пропонуємо продукцію, а впроваджуємо своє обладнання у виробництво, безкоштовно навчаємо зварювальників, надаємо консультації з технічних питань. Найближчим часом маємо намір створити свій власний технологічний та навчальний центр, де висококваліфіковані фахівці австрійського «Фроніуса» та ТзОВ «Фроніус-Факел» втілюватимуть у виробництво нові зварювальні технології та водночас готуватимуть персонал.

— У нас не тільки якість продукції європейська, а й зарплата відповідна, — приєднався до розмови директор з маркетингу Віталій Бондаренко. — Середній заробіток на підприємстві — 700—800 гривень. Багато спеціалістів знають німецьку, англійську мови, регулярно проходять стажування в Австрії. Роботою своєю вони дорожать, тому дбають про підвищення кваліфікації та професійних навичок.

Крім випуску такої цінної продукції, колектив «Фроніус-Факела» постійно надає допомогу селу, завжди йде назустріч сільській владі. Про це розповіла голова сільської ради Ольга Касьян.

— Торік підприємство виділило 10 тисяч гривень на придбання шкільної форми для учнів місцевої школи. Допомагають «комісарівці», як ми їх жартома називаємо, дитячому садку, всім бюджетним установам і організаціям, які до них звертаються.

Оскільки мова зайшла про допомогу, я поцікавилася сільським бюджетом. Адже на території села працює дев’ять підприємств. Здавалося б, бюджетні надходження мають бути вагомими. Але ні. Третина податків підприємств йде на потреби району, до Державного бюджету, а в сільський бюджет потрапляють копійки.

— Якби хоч 70 відсотків відрахувань від прибуткового податку з громадян залишалося в сільському бюджеті, тоді можна було б частково вирішувати назрілі проблеми, — додає Ольга Іванівна. — А так тих 25 відсотків, що залишаються на потреби села, вистачає лише на зарплату працівникам державних установ і організацій, розташованих у селі. А ремонтувати дах будинку культури, бібліотеку, добудовувати школу, утримувати пожежну частину, налагодити роботу системи газо- і водопостачання, немає за що. Очевидно, доопрацювання потребує законодавча база, яка не дозволяє залишати більше грошей в сільському бюджеті.

Княжичі Броварського району Київської області.