— Відбувається це на 5—8-й місяць життя, — каже лікар-стоматолог Київської міської стоматполіклініки Олександр 

Трегубенко. — Розвиток зубної системи малюка — це й показник його росту. Якщо майбутня мама під час вагітності дотримувалася режиму, уникала стресів, не хворіла і правильно харчувалася, а після народження дитина не хворіла, то до зазначеного терміну малюк стане... плаксивим, вередливим, непосидючим, тягтиме ручки до рота. І це нормально! У дитини починають різатися зубки. Процес цей болісний, може навіть підвищитися температура тіла.
Вчасність, послідовність і парність — так характеризують фізіологічне прорізування зубів.
Отож у 5—8 місяців з’являються нижні центральні різці, потім — верхні.
Нижні бокові різці йдуть у 8—12 місяців, за ними прорізаються верхні бічні. Тож до 10 місяців чи до року в дитини з’являється 8 різців. У рік чи трохи пізніше, у рік і чотири місяці, з’являються перші тимчасові моляри, за ними — в 16—20 місяців — нижні і верхні клики. Останніми в 20—30 місяців ріжуться другі моляри.
Підрахували, скільки всього тимчасових зубчиків прорізається у малюка? 20. При цьому названі терміни можуть варіюватися: від 4 місяців до 2 років — раннє прорізування, або від 8—10 місяців до 3—3,5 року — пізнє прорізування.
У разі невчасного, непарного або непослідовного прорізування зубів зверніться до лікарів — стоматолога й педіатра, бо саме розвиток зубної системи, як уже було сказано, є одним із показників загального стану здоров’я дитини, її розвитку й росту.
(Далі буде).