Любов Тимофіївна Іващук уже давно живе в Запоріжжі. Але в її рідному селі Вовковиї цю прекрасну вчительку не забули, а історія її кохання, наче легенда, передається з вуст в уста. Ось і мені переповіла її односельчанка Ганна Солоневська...

Люба і Василь покохали одне одного у далекому сорок третьому. Фото тих часів передало радість і щастя молодят, якими світились їхні обличчя. Гарні, молоді, у вишиванках, вони і гадки не мали, що доля вділила мало часу на їх подружнє життя — лише вісім місяців, а потім розлучила: німці забрали Василя спочатку до Австрії, потім він опинився в Австралії. А далі його сліди загубилися в довгих роках, у далеких світах, заплутаних лабіринтах історії...

Тим часом Люба народила Орисю, сама виховувала її, таки сподіваючись, що колись і Василь, якщо він живий, буде радий дитині.

— Чи живий? — не раз сама собі ставила запитання, а дочці розповідала про те, який в неї хороший батько...

Але якось їй передали звістку від чоловіка — тернову хустку, якою Любов Тимофіївна втирала сльози. Нікому не показувала — часи були не ті, але коли залишалася сама, розгортала її знов і знов, згадуючи щасливі дні з коханим... Одного разу готувала обід на кухні і почула по радіо повідомлення диктора, що «виходець з України, уродженець Кременецького району Василь Іващук буде висвячуватись на єпископа Північної Америки».

— Ох, Васильку, Васильку, як далеко закинула тебе доля! Щойно знайшла тебе, любий, і знову втрачаю. Знав би ти, що маєш дочку й онуку, — подумки розмовляла з чоловіком Любов Тимофіївна. А потім через Червоний Хрест розшукала його, дала про себе знати. І коли до Львова привезли на перепоховання останки Йосипа Сліпого, єпископ Північної Америки приїхав в Україну. Завітав до оселі Любові Тимофіївни, але так і не зустрівся з дочкою Орисею — її у цей час не було вдома. Його сан не дозволяв узяти із собою Любу, то єпископ запросив до Америки дочку. І через деякий час, вже на американській землі, вперше вони зустрілися. Орися доглянула тата до самої його смерті. Вона з дочкою Радою живе в Америці, а Любов Тимофіївна — в Запоріжжі.

 

Вовковиї

Демидівського району 

Рівненської області.