Як повідомляє польська преса, це літо було не надто вдале для польських туристів, які забажали відвідати Ізраїль, США та Велику Британію.
За даними польського МЗС, за перші шість місяців цього року до Великої Британії вирушили 78 250 поляків. Однак майже десять тисяч мешканців Польщі змушені були повернутися на батьківщину просто з британських аеропортів, звідки їх не випустили імміграційні чиновники. Звичайно, про жодне відшкодування витрат на квитки та отримання британської візи не йшлося. Жодних конкретних звинувачень туристи не почули, так само як не дізналися і про причини відмови у в’їзді.
Із США торік було вислано 354 поляків. 81 з них депортовано за звинуваченням у кримінальних злочинах. Однак, як гадають польські журналісти, насправді кількість тих, кому чиновники заборонили відвідини США, була набагато більша.
Здебільшого причина відмови — психічні проблеми перевантажених роботою в сезон відпусток американських імміграційних чиновників, які скористалися наданою їм владою, а не якісь державні настанови, вважає прес-секретар польського МЗС Богуслав Маєвський. Дипломат пригадав в інтерв’ю газеті «Річ Посполита», як одного разу, приїхавши у службових справах до США з двома дітьми, він почув від представника імміграційної служби дещо дивне, щоб не сказати образливе, запитання. Чиновник запитав, чи не має Маєвський утруднень із встановленням власної статі. При цьому в анкеті, котру Богуслав Маєвський мусив заповнити, на питання про його статеву належність було дано відповідь.
«Навіщо ви про це запитуєте?» — здивувався польський дипломат. «Зараз посаджу тебе в літак, і повернешся туди, звідки прилетів», — відповів йому розлючений чиновник. Лише завдяки своєму дипломатичному паспорту він зміг потрапити до США, пригадує Маєвський.
До речі, багатьох поляків, яких висилають із Штатів, заковують у наручники і беруть у них відбитки пальців, наче у злочинців.

Як повідомляє ІТАР-ТАКС, не менших знущань довелося зазнати і сотням людей, які бажали потрапити до Ізраїлю. Польські газети описують випадок, коли 14-річну дівчинку не впустили до країни, заявивши, ніби вона «повія».