День українського кіно (а це буде завтра) Одеса святкуватиме з повноправною гордістю — адже тут живе і творить славний кінорежисер Кіра Муратова!

Муратова родом з Молдавії (не плутати з одеською Молдаванкою). Закінчила ВДІК 1959 року, створила на Одеській кіностудії фільми «Короткі зустрічі» (1967, вийшов на екрани лише через 20 років), «Зміна долі» (1987), «Довгі проводи» (1971, вийшов на екрани 1987 року), «Астенічний синдром» (1989). Останній її фільм з’явився зовсім недавно — «Другорядні люди». Власне, Кіра Георгіївна завжди знімала тих, хто був «другорядним» для епохи — приміром Висоцького. На це, бувало, звертали увагу старші товариші. В 70-х роках один кінокорифей питав: «Радянські глядачі цікавляться, звідки у нас беруться фільми а-ля «Довгі проводи»? Хто нам відповість?!»
Як співається в одній пісні Висоцького, «а вот уж и ответили» — щойно вийшов указ Президента України про присудження Кірі Муратовій Державної премії імені Олександра Довженка за вагомий внесок у розвиток вітчизняного кіномистецтва.
Вітаємо!