Нарешті мій улюбленець з’явився на прилавках! Бруштинові та сині кетяги винограду, здається, напоєні щедрим сонцем і південними ароматами. І здоров’ям, адже щойно зірвані ягоди містять цілу палітру корисних для людського організму речовин: фруктозу, глюкозу, амінокислоти, калій, кальцій, залізо, магній, фосфор, кобальт та цинк. Звичайно, багато хто з прихильників цього фрукта насолоджується ним уже після певної переробки... Але, щоб підлікуватися, зовсім не обов’язково ставати заручником Бахуса.

У чому ж цінність винограду? І чому лікарі настійливо рекомендують «відриватися» на ньому в сезон?
Що стосується вітамінів, то він найперше багатий на каротин (провітамін А), вітаміни В1, В2 та С. У червоному та темно-синьому винограді багато антиоксидантів, які нейтралізують вільні радикали та перешкоджають старінню клітин. Шкірка містить ресвератрол — сильний антиоксидант, що має протиракові властивості й благотворно впливає на серцево-судинну систему та перешкоджає виникненню атеросклерозу.
Цінні для здоров’я фруктові кислоти, пектини, дубильні речовини, флавоноїди (звичайні пігменти) та інші важливі для імунної системи компоненти винограду. Пектин, приміром, виводить не лише токсини, а й холестерин. А дубильні речовини червоного винограду уповільнюють запальні процеси та нейтралізують бактерії.
Виноградний сік швидко засвоюється організмом, діє тонізуюче і загальнозміцнююче. Тому його рекомендують у разі виснаження нервової системи (астенії) та при знесиленні. Багатий на виноградний цукор цей фрукт позитивно впливає на роботу головного мозку й тонус м’язів, особливо серцевого.
Древні ескулапи радили їсти виноград між прийомами їжі, але не раніше ніж через дві години після їди. Особливо поживним для людей, які одужують після тяжких хвороб, вважався виноград з підсушеною та зморщеною шкіркою. Цей один із найстаріших методів лікування з використанням винограду та виноградного соку називався ампелотерапією.
А сучасні медики рекомендують щойно зірваний виноград витримувати кілька днів, після чого його можуть їсти люди з хворими шлунком, нирками та сечогінними шляхами. Зберігати його краще в холодильнику.
Але знайте: для здоров’я дуже небезпечні дріжджові грибки, пліснява, а також отрутохімікати й сірка (ними обов’язково щороку обробляють виноградники) та інші шкідливі речовини, що осідають на поверхні ягід. Тому дуже важливо ретельно мити виноград перед їжею.
 
Р. S. До речі, останнім часом на виноград звернули увагу й виробники косметичної продукції. Адже це природний бальзам для шкіри. Креми на основі фруктових кислот розгладжують шкіру й допомагають їй утримувати вологу. А тонізуючі мазі з екстрактом із листя допомагають при захворюванні вен.