В Ялті пройшло третє засідання Координаційної ради керівників податкових служб країн — учасниць СНД. Учасники форуму обговорили питання про єдину форму податкового обліку платників податків у державах СНД, про Угоду щодо обміну інформацією між податковими і митними службами. Обговорено і пропозиції до Модельного податкового кодексу для держав — учасниць СНД, який Україна розглядає як методичні рекомендації для розвитку податкових систем у цих країнах.
Запровадження єдиної форми посвідчення платника податків істотно спростить процедуру легалізації іноземного бізнесу, зробить ефективним і швидким податковий контроль. На теренах СНД уже діють і двосторонні угоди про обмін податковою інформацією, і міждержавна Угода про співробітництво та взаємодопомогу у питаннях дотримання податкового законодавства.
Державна податкова адміністрація України, де діє 43 і перебуває в роботі ще 10 таких договорів, пропонує інтенсивніше обмінюватися інформацією, залучати до цього митні новини, а також запровадити стандарти електронного обміну інформацією з криптографічним захистом.
Водночас українське бачення питання таке: Модельний кодекс має бути гармонізований з вимогами Європейського союзу з огляду на євроінтеграційний вибір України. «Але це не виключає, а навпаки, визначає для нас необхідність ув’язки наших норм з тими нормами податкового законодавства, які діють у наших основних економічних партнерів», — наголосив голова ДПА Микола Азаров.
За результатами обговорення питань порядку денного засідання підписано протокол, який фіксує подальші завдання координаційного форуму. Також було підписано Угоду про уникнення подвійного оподаткування між Україною і Таджикистаном та Протокол про обмін податковою інформацією між Україною і Росією.
На прес-конференції Микола Азаров повідомив, що наступне засідання Координаційної ради відбудеться улітку в Баку. За його словами, сторонам вдалося домовитися про необхідність розробки таких механізмів обміну інформацією, які сприятимуть поповненню державної скарбниці та формуванню добрих відносин між податковими службами країн-учасниць і платниками податків.