7—8 вересня на сцені столичного театру імені Івана Франка відбудеться світова прем’єра «Собачого серця» — вистави лос-анджелеського театру Zoo Dіstrіct Theatre. Ось так гучно почнеться Міжнародний фестиваль мистецтв, присвячений великому киянину Михайлові Булгакову.

Фестиваль ініційовано Театром на Подолі та Креативним фондом імені Булгакова. Фестиваль триватиме цілий рік, протягом якого в Києві буде показано найвідоміші спектаклі й фільми за творами Майстра, виставки, тематично пов’язані з його творчістю. Президент фестивалю — Анатолій Хостікоєв (незрівнянний Воланд з вистави франківців), у фестивальній раді теж багато знаменитостей — О. Янковський, С. Юрський, Р. Карцев, В. Гафт. Проектом зацікавилися Анджей Вайда і Даніель Ольбрихський. Само собою, ідею підтримав столичний мер пан Омельченко, а оргкомітет очолив Іван Салій. Як бачимо, зоряний список!

А щодо вищезгаданої прем’єри лос-анджелеського «Собачого серця», якою почнеться фестиваль, — важко щось сказати наперед, оскільки виставу ще ніхто не бачив. Але тут є кілька інтригуючих моментів. Уже самим фактом приїзду американці розвіюють міф про свою культурну самовпевненість і самозацикленість. Те, що прем’єру зіграють саме в Києві, — свідчення поваги гостей до батьківщини Булгакова. Тут, як сказав би Гоголь, рідкісний собака таки долетить до Дніпра! І ще одне: що покажуть? Що вони можуть знати про нашого Шарикова? Побачимо. Принаймені це не перше їхнє звернення до Булгакова: Zoo Dіstrіct Theatre вже ставив «Майстра і Маргариту», і цю постановку визнано в Америці кращим спектаклем 2000 року.