Президент України Леонід Кучма підписав указ «Про додаткові заходи щодо підвищення рівня захисту майнових прав сільського населення». Його мета — захист майнових прав селян під час реформування аграрного сектора, поліпшення інвестиційного клімату, збереження та раціональне використання власності сільськогосподарських підприємств.

Кабінету Міністрів України доручено у шестимісячний термін запровадити механізми викупу майнових паїв сільськогосподарськими підприємствами на умовах розстрочення платежів, продажу паїв на конкурентних засадах, реалізації власниками майнових паїв права на одержання цих наділів у натурі, використання внутрігосподарських меліоративних систем і багаторічних насаджень, що належали КСП, які ліквідовано або реорганізовано.

Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міськдержадміністрації мають завершити документальне оформлення прав власності на майно, що перебуває у спільній частковій власності колишніх членів КСП; ліквідувати КСП, що припинили свою діяльність.