«Наші відносини (між парламентами України та РФ. — «ГУ») мають знаковий характер і наповнені справжнім змістом поняття стратегічного партнерства», — сказав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин по закінченні зустрічі з Головою Ради Федерації Федеральних зборів РФ Сергієм Мироновим, який відвідав 22—24 серпня Київ з першим офіційним візитом. Під час зустрічі сторони обговорили питання україно-російського співробітництва в економічній та гуманітарній сферах і домовилися активізувати міжпарламентські контакти (зокрема, й на рівні профільних комітетів та комісій), покликані сприяти їх розвитку. Сергій Миронов запросив Володимира Литвина восени відвідати Москву з візитом у відповідь.
Глава верхньої палати російського парламенту порадив народним обранцям брати приклад з президентів двох країн, які за останні півроку зустрічалися п’ять разів. Щоправда, попри такі інтенсивні контакти Леонідові Кучмі та Володимирові Путіну так і не вдалося покласти край торговельній війні, яка дещо затьмарює тон розмов про стратегічне партнерство між нашими державами. Коментуючи журналістам перебіг зустрічі, Володимир Литвин висловив упевненість у тім, що саме економічна складова «відіграє і має відігравати істотну роль у наших відносинах». «Падіння товарообороту на 1 мільярд доларів нас не може не непокоїти», — сказав він.
На думку Сергія Миронова, спад обсягів взаємної торгівлі між Україною та Росією можна компенсувати нарощуванням регіонального та прикордонного співробітництва. Він запропонував провести восени цього року в Бєлгороді зустріч представників бізнесових кіл прикордонних регіонів Росії та України.
Цього ж дня причини рекордного «торговельного мінусу» обговорювали на зустрічі Володимира Литвина і Сергія Миронова з представниками парламентських груп і фракцій та згодом, під час зустрічі голови верхньої палати російського парламенту з українським Президентом. Леонід Кучма закликав активніше працювати над проектом нової україно-російської угоди про вільну торгівлю, яка сприяла б «якісному поліпшенню двосторонніх відносин».
Сьогодні митні й податкові бар’єри гальмують реалізацію багатьох спільних україно-російських проектів, у чому Сергій Миронов і Володимир Литвин змогли переконатися, відвідавши Авіаційний науково-технічний комплекс імені Антонова. Росія — головний партнер у створенні українських літаків Ан-70 і нового Ан-148. За словами генерального конструктора АНТК Петра Балабуєва, його фірма співпрацює зі 111 російськими підприємствами і НДІ, близько 70 відсотків матеріалів і комплектувальних у цих літаках —російського походження. І, хоч як парадоксально, багато із розробок АНТК здійнялися в небо скоріш усупереч старанням політиків, аніж завдяки їм. Щоб змінити ситуацію, треба перейти б від декларацій і запевнень до конкретних дій.