«Верховна Рада сповнена рішучості приймати рішення, спрямовані на консолідацію закордонних українців», — наголосив Голова ВР України Володимир Литвин під час учорашньої зустрічі з генеральним секретарем Світового конгресу українців Віктором Педенком.
Адже «коли держава дбає про свій рід, це є показником її цивілізованості». Володимир Литвин подякував співрозмовникові й організації, яку він представляє, за активну діяльність задля утвердження української держави та повернення прихильності до неї серед закордонної діаспори і навіть серед «українців в Україні». Голова ВР підкреслив, що саме під впливом діаспори прийнято програму підтримки закордонного українства до 2005 року, яка, на жаль, з’явилася в міжбюджетний період і тому не має сталого фінансування. В. Литвин пообіцяв, що в майбутньому бюджеті фінансування цієї програми буде передбачено окремим рядком.
Він пообіцяв також, що парламент уже в жовтні цього року повернеться до розгляду закону про правовий статус закордонного українця, і наголосив, що керівництво парламенту та комітетів ВР має намір тісно співпрацювати зі Світовим конгресом українців та іншими громадськими об’єднаннями.
Віктор Педенко, у свою чергу, наголосив, що діаспора давно чекає закону про статус закордонного українця. В діаспорі є ті, хто негативно ставиться до процесів, які відбуваютсья в Києві, але більшість вважають, що Україна йде правильною дорогою, і хочуть підтримати її на цьому шляху, сказав він. В. Педенко також повідомив, що прийнято рішення про проведення наступного року VІІІ Світового конгресу українців саме в Києві.
Під час бесіди сторони обмінялися думками з приводу сучасної політичної ситуації в Україні, яка, на переконання Володимира Литвина, нині «стабільна й прогнозована». Кілька штрихів до цього додав Голова ВР і після зустрічі, відповідаючи на запитання журналістів. Він повідомив, що вчора одержав подання Генпрокуратури про отримання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Юлії Тимошенко.