На першому після перерви засіданні Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки буде заслухано заходи уряду з підвищення рівня охорони праці у вугільній промисловості. Комітет підготував низку законодавчих пропозицій, спрямованих на підвищення відповідальності за дотримання техніки безпеки на вугільних підприємствах, а також щодо матеріального забезпечення охорони праці гірників.
Народні депутати обговорять і численні пропозиції, що надійшли, про створення оптового ринку електроенергії в Україні та концепції його функціонування.
На порядку денному і стан підготовки до наступного опалювального сезону. Комітет має намір запропонувати парламенту провести в листопаді день уряду у Верховній Раді з питань підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2002—2003 рр.
Загалом у комітеті триває робота над 36 законопроектами. Серед першочергових — законопроекти про впорядкування виплати грошових компенсацій особам, які мають право на безоплатне отримання вугілля, та про внесення змін у чинне законодавство щодо банкрутства гірничих підприємств і підприємств паливно-енергетичного комплексу.
На стадії підготовки до другого читання законопроект про посилення відповідальності за навмисне розукомплектовування об’єктів електропостачання аж до позбавлення волі на тривалі строки та законопроект, що передбачає посилення відповідальності під час експлуатації ядерних установок і поводження з ядерними матеріалами.
На дні уряду в жовтні комітетом пропонується розглянути питання реформування нафтогазового комплексу України. Пильну увагу приділять законотворці й ситуації зі створенням україно-російсько-німецького газового консорціуму.
Народні депутати рішуче відстоюватимуть у Держбюджеті-2003 фінансування вугільної галузі на рівні, передбаченому програмою «Українське вугілля». А це не менш як 5,2 млрд. гривень. Члени комітету переконані, що лише за умови виділення цієї суми можна вести розмову про соціальний захист працівників вугільної галузі і введення додаткових виробничих потужностей для створення нових робочих місць.
Як наголосив голова комітету Андрій Клюєв, у законодавців одна мета — підвищення ефективності енергокомплексу України як основи зростання життєвого рівня всього населення.