«На піднесенні», — так лаконічно охарактеризував стан справ в агрокомбінаті «Калита» заступник голови Броварської райдержадміністрації Іван Петренко. І додав: уже 85 тисяч голів свиней налічується в його головному підрозділі — колишньому свиновідгодівельному комплексі. Ще трохи — і тут досягнуть проектної потужності — 100 тисяч.
Це буде приємною новиною передусім для мешканців Броварів та району. Бо саме від них часто чую: «А свинокомплекс в Калиті працює?». Не всі знають, що колись могутній свиновідгодівельний комплекс злився з місцевим радгоспом і став СВАТом — сільськогосподарським відкритим акціонерним товариством «Агрокомбінат «Калита».
Як відбувалося становлення? Складно. Розвалений, лежачий комплекс, котрий внаслідок усіх відомих потрясінь перетворився на свиноферму на 500 голів, самотужки піднятися не міг. А зусиль державних органів і високих посадових осіб не вистачало, щоб відновити його роботу, як того вимагав Президент України Л. Кучма після відвідин Калити 1998 року.
Тому весь час тривав пошук інвестора. З’явився він у липні 2000 року. Це — ТОВ «Євроресурс». Товариство вклало у розвиток агрокомбінату «Калита» 26 мільйонів гривень. Це дало змогу збільшити поголів’я свиней аж до 85 тисяч, утримувати 1100 голів великої рогатої худоби, в тому числі 370 корів, придбати нові трактори, сівалки, культиватори, щоб на 3,3 тисячі гектарів землі вирощувати зерно та корми для потреб господарства. Агрокомбінат частково погасив кредиторську заборгованість, вповні розрахувався з людьми у зарплаті. Поступово ліквідовується заборгованість перед Державним бюджетом, Пенсійним фондом.
Нині 80 відсотків калитянської свинини відправляють на м’ясопереробні підприємства Києва, у столичну, Полтавську область, на Донбас. Реалізують також через систему супермаркетів та ринків Києва «Фуршет», «Спар Україна» тощо.
Молоко приймають Бобровицький та частково — Броварський молокозаводи.
До кінця року калитянці планують реалізувати 7600 тонн живої ваги м’яса свинини. Є тут і своє невелике переробне підприємство — цех копчення ковбас. Щодня він виробляє одну тонну продукції.
— У перспективі ми плануємо придбати для нього нове обладнання, — каже директор агрокомбінату «Калита», депутат Київської обласної ради Ігор Рудак. — Що дасть змогу підвищити якість продукції та її обсяги.
Становлення свиновідгодівельного комплексу дало роботу й зарплату не лише калитянцам, а й жителям навколишніх сіл — Заворичів, Семиполок, Омелянова Чернігівської області. Комбінату ще потрібні механізатори, оператори з відгодівлі свиней, спеціалісти ветеринарної медицини. Зарплата по галузі свинарства становить 372 грн., а в середньому по агрокомбінату — 284 грн. Звичайно, гроші поки що невеликі, проте стабільні.
Керівництво агрокомбінату працює над тим, щоб галузь свинарства стала прибутковою, тоді, відповідно, й зарплата збільшиться. Тут мріють провести реконструкцію комплексу, виношують багато цікавих задумів, втілення яких сприятиме налагодженню нормального життя в селищі міського типу Калита.
Калита Броварського району
Київської області.