Вівторок півострів прожив у напруженому очікуванні стихійного лиха.
Тривожним повідомленням про штормове попередження почав останнє засідання уряду автономії його прем’єр Сергій Куніцин: «Найближчі три години і до кінця дня на півострові очікуються сильні вітри, зливи, грози, град, шквали і смерчі та підняття рівня води, сходження селевих потоків».
Найбільше загрожувала стихія степовим і прибережним регіонам. Усім службам міст і районів було рекомендовано звернути найсерйознішу увагу на це попередження й підготувати людей і техніку для оперативного реагування. Підрозділи МНС було приведено до стану підвищеної готовності.
Одразу передчасну «гарячу новину про надзвичайну ситуацію в Криму» встигли максимально роздути деякі охочі до сенсацій ЗМІ, що викликало паніку в стурбованих драматичними подіями в Європі й Краснодарському краї туроператорів деяких агентств і потенційних відпочивальників. Отож день для працівників Міністерства курортів і туризму видався гарячим. Заспокоювали вони тих, хто планує свою відпустку провести в Криму, переконливо і аргументовано — від путівок в кримські оздоровниці не відмовився ніхто.
На щастя, прогноз синоптиків не підтвердився і оголошена «готовність №1» штабу цивільної оборони не знадобилася: вже до 16-ї години штормове попередження відмінили. За весь день Головне управління МНС в Криму не отримало жодного тривожного сигналу.
За словами місцевих синоптиків, циклон, що викликав таку стурбованість, змістився з заходу — Євпаторії, Чорноморського і Джанкойського районів до північних кордонів півострова. За спостереженнями фахівців, сформовані над Кримом тропічні маси зіштовхнулися з потоками холодного повітря на висоті трьох тисяч метрів. Мікросмерчі таки пройшли східним, західним і південним узбережжям півострова. Вони утворювалися здебільшого в морі і не зачепили жодне судно. Ні один з них не вийшов на сушу. Не завдали втрат і розбурхані морські хвилі.
Нині тут зберігається змінна хмарність з короткочасними опадами на півночі. Температура води 24—26 градусів. Тож всі, хто відпочиває на кримських курортах чи збирається сюди, можуть не хвилюватися — загрози стихійних лих сьогодні немає в жодному регіоні чарівного півострова.
На думку кримських сейсмологів, перебільшенням є й чутки про очікуваний землетрус, який може докотитися до півострова від коливань у гірському масиві Вранча в Румунії. «Вони не мають під собою жодного наукового підгрунтя», — запевнили кримчан працівники відділу сейсмології Інституту геофізики НАНУ та фахівці всіх семи сейсмостанцій півострова, на котрих зафіксовано лише кволі поштовхи, яких люди навіть не зауважили. Чутлива апаратура, яка працює у звичному режимі, не дає жодної підстави для паніки чи занепокоєння.