Неподалік обласного центру Волині розпростерлося дивне поле. Підступи до нього нагадують прикордонну контрольно-слідову смугу, а під’їзні шляхи старанно охороняють. Необізнаному спостерігачеві все це нагадує секретний об’єкт. Проте загадкова територія — лише плантація маку одного з науково-виробничих сільгосппідприємств Луцького району.
Вирощувати смачну начинку до пирогів господарство розпочало три роки тому. Справа ця не нова. До 1986 року мак сіяли в багатьох колгоспах краю. Цінували передусім рослини з високим вмістом морфію, які поставляли для фармакологічної промисловості. Однак уряд наклав заборону на вирощування маку. Його почали завозити з Чехії, Польщі, навіть Шрі-Ланки. І лише чотири роки тому табу було знято. Отоді підприємливий господарник Степан Москвич (нині очолює об’єднання «Укрмак» при департаменті рослинництва Міністерства аграрної політики) уперше засіяв угіддя маковими зернятками. Починали з 40 гектарів посівів цієї культури. А вже цьогоріч засіяли аж 90 га.
— Оскільки законом у нашій державі заборонено вирощувати опійну сировину, то культивуємо лише сорт маку «Беркут» із низьким вмістом морфію, — розповідає Степан Москвич. — Цей сорт для варіння наркотиків непридатний.
Однак ця рослина не зовсім безопійна. Тому плантація цілодобово охороняється. Господарство бере з врожаю лише насіння. Маковиння під наглядом правоохоронців спалюють. До речі, дарма, бо за димом ідуть реальні гроші, а сирець морфію купуємо за кордоном. Проте навіть продаж насіння — справа доволі вигідна. Покупців не бракує. Очищене насіння для посівів збувають господарствам з усієї України, а товарний мак продають кондитерським підприємствам і населенню.
На Волині дефіцитну культуру вирощує три господарства. Загалом в Україні цим промислом займається понад 120 підприємств. Однак варто згадати і про підпільних конкурентів, які незаконно вирощують мак начебто для власних потреб. За повідомленнями відділу з боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України у Волинській області, цьогоріч порушено 45 кримінальних справ проти мешканців, які підпільно вирощували мак на присадибних ділянках, повідомляє наш власний кореспондент Роман ЖИЖАРА.