Терористи продовжують підсилювати свої ударні групи уздовж лінії фронту. Активна передислокація бронетехніки і нагромадження ресурсів триває на Маріупольському напрямку. За даними штабу АТО, там почастішали провокації з боку бойовиків. Наші підрозділи на них не піддаються, а вогонь відкривають тільки у відповідь, коли є пряма загроза життю військовослужбовців. Крім того, уздовж усієї лінії розмежування українські військові зміцнюють оборону.

На тлі інтенсивного нарощування сил і засобів гібриди поширюють чутки про те, що це українські війська готуються до наступу, нібито, щоб помститися за Дебальцеве. Про це повідомляє група «Інформаційний спротив», підтверджуючи зростання градуса напруженості на приморській ділянці. Так, у районі селища Широкине впродовж доби терористи намагалися атакувати, застосовуючи міномети й бронетехніку. Російсько-терористичні угруповання турбували своєю увагою Авдіївку, Тоненьке, Сокільники, Піски та низку інших населених пунктів.
«У районі н. п. Безіменне (Маріупольський напрямок) спостерігається зосередження артилерійської групи російсько-терористичних військ, тут противник формує потужний артилерійський кулак. Зафіксовано 16 установок РСЗО, 28 гармат стволової артилерії (з них щонайменше 12 САУ — 122-мм 2С1 «Гвоздика» і 152-мм 2С3 «Акація»)», — написав у Фейсбуці координатор «ІС» Дмитро Тимчук.
Тим часом у Генштабі стверджують, що ЗСУ готові відбити атаки противника. А в штабі АТО заявили: ніякого висадження ворожого десанту з моря не допустять! На морському узбережжі в районі Маріуполя позначено дві ділянки, що підходять для десантування. Нині там ведеться розвідка, на місці працюють військові фахівці відповідного профілю, зводяться оборонні споруди. Про це повідомив заступник керівника штабу АТО в секторі «М» підполковник Олександр Синько.
Розмірковуючи, давати чи ні Києву летальну зброю, за нарощуванням російського мілітаризму на південному сході України з особливим занепокоєнням спостерігають через океан.
«Ми досі бачимо російську військову присутність і значну підтримку сепаратистів у східній Україні. Ми спостерігаємо поставки обладнання, сил, навчання. Таким чином, Росія досі в Україні», — констатував генсек НАТО Йєнс Столтенберг, передає Reuters. При цьому він закликав Москву «вивести всі свої війська зі східної України й поважати Мінські угоди»...
Присутність російських військ на території нашої країни проаналізували й у Лондоні. Згідно зі звітом британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень, який цитує ЛігаБізнесІнформ, Кремль найближчим часом може почати новий наступ на українські позиції — найімовірнішим напрямком називається Маріуполь.
Згідно з документом, російські військові почали брати участь у війні на сході України 14 липня 2014 року. У цей день на нашу територію увійшли шість розвідувальних команд, а саме: Друга бригада спецназу, Десята бригада спецназу, група 45-го гвардійського полку спецназу ПДВ, 173-тя окрема гвардійська розвідувальна рота, Розвідувальний батальйон Дев’ятої мотострілецької бригади, Розвідувальний батальйон 18-ї мотострілецької бригади.
З 11 серпня, за даними інституту, у війні в Україні вже повноцінно брали участь десять тактичних угруповань РФ... А в лютому 2015 року — 55 військових одиниць. На той період, згідно з документом, в Україні перебували 9 000 російських військових, але відтоді їх кількість зросла на 1 500—2 000.
У Криму в цей час перебувають 26 000—28 000 військових, включаючи 13 000, які значаться за Чорноморським флотом. Утім, згідно з іншими даними, загальна кількість російських військових у Криму може становити від 29 000 до 40 000.
Британські експерти зазначають: військові й фінансові ресурси Кремля для підтримки війни в Україні є обмеженими й уже досягли своєї межі.
У документі йдеться, що Росія веде війну проти України відповідно до так званої доктрини Герасимова — презентованої начальником російського Генштабу Валерієм Герасимовим у січні 2013 року, яка в грудні 2014 року була включена до російської воєнної доктрини. В ній описувалася саме «гібридна війна» і зазначалося, що в XXІ столітті намітилася тенденція до стирання меж між миром і війною, а війни вже не оголошуються офіційно й більше не ведуться за встановленими правилами.
Кількість проросійських бойовиків, стверджують аналітики, налічує половину від кількості російських регулярних військ. Головним стратегічним завданням військових формувань РФ у документі називається підтримка самопроголошених «республік» на сході України...