Після трагічних подій у Львові підхід до формування «оборонного рядка» у законі про держбюджет на 2003 рік має змінитися, переконані в парламентському Комітеті з питань національної безпеки та оборони.
Стосовно фінансування української армії б’ють на сполох уже не перший рік. Цього літа ще на початку липня парламентський оборонний комітет після спільного засідання з колегією Міноборони України звернувся з листом до Президента та Головнокомандувача України Леоніда Кучми. У ньому комітет порушив практично всі ті питання й проблеми української армії, які після трагедії у Львові нині гаряче дискутуються. Це і бюджетне фінансування, і оснащення, і модернізація армії, і бойова підготовка солдатів, танкістів, льотчиків...
«Далі так ставитися до потреб Збройних Сил, соціальних проблем військових неприпустимо, оскільки це може слугувати небезпечним дестабілізуючим чинником», —наголошувалося у зверненні парламентського комітету до глави держави. Саме напередодні катастрофи на Скнилівському аеродромі на засіданні РНБО розглядали сучасний і майбутній оборонний бюджет країни. На думку голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгія Крючкова, РНБО повинна знову зібратися і дійти висновку стосовно фінансування української армії. «Ситуація неймовірно складна, — запевняє Г. Крючков. — Три роки бюджет армії складався на 50—70% від мінімально необхідних потреб. І навіть те, що виділяється у бюджеті, цілком не фінансується. Скажімо, торік програму реформування і розвитку Збройних Сил України профінансовано на 53,9 %, тилове забезпечення —на 64,8%. Повністю в армії фінансується лише продовольство: армія не голодна. На решту — придбання нової техніки, устаткування, на його підтримку, пальне — коштів у бюджеті нема. Зрозуміла річ, під час розгляду проекту бюджету-2003 ми будемо агресивні — сьогодні до цього зобов’язує сама обстановка в країні. І сподіваємося, що ставлення уряду до потреб армії зміниться».
Під час опрацювання проекту закону про Держбюджет-2003 парламентський комітет також «воюватиме» проти намагання уряду скасувати соціальні гарантії й пільги для ветеранів війни, військовослужбовців, працівників правоохоронних органів та перейти на так звану адресну допомогу. На думку депутатів, це може викликати велике невдоволення суспільства і дуже серйозні соціальні ускладнення.
Тим часом Президент України Леонід Кучма, виступаючи під час святкування Дня Військово-Морських сил України у Севастополі, заявив, що бере під свій особистий контроль ситуацію з фінансуванням Збройних Сил у 2003 році. Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», він пообіцяв, що проконтролює дане ним доручення уряду забезпечити в наступному році збільшення фінансування армії й флоту «практично вдвічі» й передбачити це в законі про Держбюджет-2003.