У сільськогосподарському товаристві «Украгроком», яке базується в Головківці Олександрійського району, серед нагальних жнивних проблем цими днями розв’язують ще одну: куди діти врожай. Двадцять тисяч тонн зібраного збіжжя ледве розміщується на чотирьох критих токах і власному елеваторі. Клопіт приємний, але несподіваним його назвати не можна.
— Випадковостей в землеробстві не буває, — запевняє генеральний директор «Украгрокому» Анатолій Кузьменко, — хіба що минулий рік, коли хліб вродив небачено щедро, був винятком.
Чотири «Клааси», чотири «Дони», «Фергюссон» і півдюжини «Нив» мало не вдвічі уповільнюють робочу швидкість на ланах з урожайністю 56—60 центнерів. Розподілена на кілька загонів техніка працює до першої вечірньої роси.
Головний агроном «Украгрокому» Дмитро Васильєв із задоволенням розповідає:
— На екстенсивному розвиткові нашого підприємства ставимо крапку: досить нарощувати кількість гектарів. У найближчі три роки працюємо над інтенсифікацією виробництва за рахунок збільшення віддачі посівних площ. Щоправда, степи в нашому краї ослаблені, без підживлення високих врожаїв чекати не доводиться. На жаль, повний цикл підживлення не можемо собі дозволити. Однак під пшеницю вносимо і фосфорні, і азотні добрива, гербіциди, використовуємо засоби боротьби із шкідниками.
На корисні речі грошей в Головківці не шкодують. Спеціалісти керівної ланки за зиму, наприклад, відвідали чотири навчальні семінари в Києві та Харкові. Серйознішу проблему вбачають у підготовці комбайнерів та трактористів. З них лише половина —досвідчені механізатори старого гарту. Та бажання керівників підвищити технічний рівень молодих кадрів наштовхується на відсутність відповідних шкіл чи курсів, куди взимку можна було податися на навчання.
— Моя мрія, — поділився на прощання думками Дмитро Васильєв, — працювати так, щоб селяни мали хоча б один вихідний на тиждень і гарантовану зарплату щомісяця.
Добре бажання у головківського агронома. Якби тільки все залежало від самих хліборобів.
Кіровоградська область.