Депутати німецького парламенту проголосували за прийняття закону стосовно боротьби з нелегальною діяльністю та «чорною» роботою, які останнім часом почали завдавати великих збитків економіці. Як повідомляє відомство преси та інформації при уряді Німеччини, чимало підприємців, використовуючи дешеву нелегальну працю, створюють некоректну конкуренцію, що загрожує банкрутством багатьом іншим підприємствам. Нелегальна праця знищує цілком легальні робочі місця або заважає створенню нових, збільшуючи армію безробітних, яких у федеративній республіці налічується понад 4 мільйони.

Однак статистика не може точно назвати іншої цифри, а саме: яка кількість іноземних нелегальних робітників зайнята в економіці Німеччини? Різні відомства повідомляють різні цифри — від 1 до 3 мільйонів. Особливо багато нелегальних працівників у будівельній галузі. Практично всю некваліфіковану роботу на будовах, і насамперед — великих, за мізерну платню виконують нелегали. І попит на їхнї послуги зростає. А є попит, то є і пропозиція. На ринку «чорної» праці почали з’являтися підпільні біржі, де нею торгують міжнародні кримінальні структури. За повідомленням федерального міністерства внутрішніх справ, у Німеччині викрито чимало підпільних ринків «чорної» праці.

Прийняттю закону в остаточному варіанті передувала піврічна робота погоджувального комітету Бундестагу та Бундесрату, оскільки депутати обох палат парламенту не могли дійти згоди щодо окремих його положень, запропонованих урядом. Нарешті компромісу досягнуто, і після ухвалення Бундесратом документ набуде чинності з першого серпня.

До порушників закону про боротьбу з нелегальною діяльністю і «чорною» працею застосовуватимуть щонайсуворіші заходи. Приміром, якщо підприємство спіймають на використанні нелегальної праці, то відповідальність за це нестиме головний роботодавець, а не субпідрядні організації, які «постачають» нелегалів. Підприємство позбавляється права на одержання державних замовлень протягом трьох років, а також карається штрафом у розмірі 500 тисяч євро. Причому штрафи і покарання, залежно від міри вини, можуть бути збільшені, що, власне, у багатьох випадках означає банкрутство покараних у такий спосіб. Передбачено також інші методи боротьби з використанням нелегальної праці іноземних робітників.

Однак, на думку багатьох фахівців у сфері зайнятості, новий закон хоч і спрямований на покарання тих, хто його порушує, але навряд чи розв’яже проблему безробіття в Німеччині. Адже на роботу, яку за мізерну платню виконують нелегали, німецькі безробітні не претендують. Крім того, хоч як це парадоксально, Німеччина гостро потребує послуг, котрі надають іноземці, що прибули з бідних країн. Наприклад, послуг домашніх помічників пенсіонерів, неспроможних зі своєї пенсії оплачувати досить дорогі послуги німецьких офіційних побутових служб. Та й величезну кількість приміщень установ, підприємств громадського харчування, медичних закладів тощо хтось має мити, чистити, прибирати. А охочих виконувати цю роботу серед німецьких громадян не надто багато.

Останнім часом у німецькій пресі з’явилося чимало повідомлень про українських нелегальних робітників, які у такий спосіб намагаються заробити бодай якісь гроші, аби утримувати сім’ї в Україні. Я запитала думку щодо цього Юрія Ярмілка, керівника Генерального консульства України у Франкфурті-на-Майні, яке щойно тут відкрилося. Він, зокрема, зазначив:

— Нам, зрозуміло, невідомо, яка кількість українців нелегально працює в Німеччині, бо маємо з ними справу лише тоді, коли вони потрапляють в усілякі неприємні ситуації. Звичайно, доводиться ними опікуватися, адже це — громадяни України і їхні права мають бути належно захищені. Ми розуміємо, що це не так їхня вина, як біда. Але громадяни, котрі все-таки зважуються на цей крок, повинні пам’ятати: закони Німеччини суворі до тих, хто порушує місцеві правила проживання.

Франкфурт-на-Майні.