Цього тижня президент Білорусі Олександр Лукашенко має намір особисто стежити за перебігом боротьби за врожай. Для цього він «тимчасово переїжджає зі своєї столичної резиденції до регіонів країни».

Виїзду президента передувала селекторна нарада, присвячена збиранню врожаю, що її провів Лукашенко з особливою суворістю.

Усе розпочалося під час відвідання Вітебська, де білоруський лідер раптом оголосив про «надзвичайну ситуацію у зв’язку зі жнивами». Президент пояснив, що в країні виріс чудовий урожай, який, щоправда, в одній з областей згорів, а в іншій — «потонув». З цієї причини з відпустки екстрено було відкликано прем’єра, і битва за врожай розгорнулася на повну силу. За кожною областю закріплено відповідальних. Приміром, за Мінську відповідає держсекретар Ради безпеки Геннадій Невиглас, ще в одній із областей за врожай бореться сам генеральний прокурор Віктор Шейман. Таке відчуття, що урядовці залишили всі справи і переймаються лише жнивами. Згідно з офіційною інформацією, Лукашенко навіть відклав заплановану зустріч із Путіним, бо треба спочатку зібрати врожай.

А на селекторній нараді міністрові сільського господарства Михайлу Русому, наприклад, Лукашенко пригрозив «відповідними висновками» щодо нього самого, віце-прем’єра Олександра Попкова та прем’єра Геннадія Новицького, якщо зібраний урожай буде менш ніж 6 млн. тонн. (За даними на кінець тижня зібрано 2,6 млн. тонн. — Авт.) Могильовському губернаторові Борису Батурі президент пообіцяв візит до області генерального прокурора Віктора Шеймана в разі, якщо там виникнуть проблеми з урожаєм. Шейман приїде «як генеральний прокурор», наголосив Лукашенко. Доручення дістав і міністр інформації Михайло Подгайний, від якого вимагають розібратися із журналістами, котрі дозволяють собі іронізувати з приводу жнив.

До речі, на селекторній президент у властивій йому манері попередив чиновників про те, що «м’язи та мускули комбайнера мають бути напружені постійно».

Мінськ.