Пішовши на пенсію, житель села Клішківці Хотинського району Чернівецької області Дмитро Сергійович Карвацький поставив перед собою два кардинальні завдання: відновити генеалогічне дерево свого роду та написати історію населеного пункту, в якому мешкає. На 89-му році життя колишній учитель французької  успішно впорався з ними.
Найбільшу стіну його помешкання прикрашає великий стенд, на якому зображене розлоге генеалогічне дерево роду Карвацьких. Понад два століття виповнилося з того дня, коли поселилися перші його представники в цьому благодатному буковинському селі. Дмитро Сергійович зібрав «досьє» на 200 своїх далеких і близьких родичів. Про них на стенді подаються детальні відомості та фотографії. Зібрав ентузіаст і інформацію про те, хто ким працював. Були в роду переважно землероби, пізніше з’явилися механізатори, інженери, лісники, лікарі та вчителі. Один навіть став журналістом.
Робота над створенням родоводу триває. У ньому ще чимало білих плям. Але Дмитро Сергійович впевнений, що його пошук обов’язково увінчається успіхом. Він зробив запити в міський та обласний архіви, де зберігаються церковні книги. А в них мусить бути інформація про членів великої родини.
На своєму стенді Дмитро Сергійович зробив напис плакатним пером: «Для нащадків».
Ознайомитися з родовідним деревом приходять учні місцевої школи. І Дмитро Сергійович охоче демонструє їм плід своєї багаторічної праці.
Кілька років тому він поставив завершальну крапку в історії рідного села. Вийшов товстенький томик про Клішківці. Ця праця теж містить багато цікавої інформації про земляків. Окремий її розділ присвячено славному клішківчанину, першому космонавтові незалежної України Леонідові Каденюку.
На жаль, історія існує лише в рукописному варіанті. На її видання бракує коштів. Але ветеран сподівається, що з допомогою зоряного земляка книгу таки буде видано.
 

Чернівецька область.