Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції звернувся до військового прокурора та Генерального прокурора України. Народні депутати просять надати оцінку фактам імовірного тиску з боку представників Генерального штабу Збройних Сил України на експертів, які беруть участь у проведенні експертизи у зв’язку з катастрофою військового літака ІЛ-76 у Луганську під час заходу на аеродром у ніч з 13 на 14 червня 2014 року, внаслідок якої загинули 49 українських десантників та членів екіпажу літака.
Заступник начальника державного науково-профільного центру Збройних Сил України, старший льотчик-випробувач, полковник Віктор Лук’янчук на засіданні комітету розповів, що його було залучено до розслідування у справі про збиття літака ІЛ-76 як експерта. Експертна комісія надала свої висновки у цій справі. «Була інформація і попереджалися керівники АТО, що у цьому районі перебувають зенітно-ракетні комплекси, і під час заходу на посадку літаків потрібно було вжити заходи, щоб не допустити ураження цих літаків», — сказав В. Лук’янчук. Однак, за його словами, після надання висновків на членів експертної комісії, які брали участь в експертизі, став чинитися тиск. Їх було викликано до Генерального штабу під виглядом проведення нарад із проблем авіації Збройних Сил України. Однак замість нарад проводилися «співбесіди» з адвокатом генерала Віктора Назарова, одного з колишніх керівників штабу АТО і члена Генштабу. В. Лук’янчук в інтерв’ю журналістам заявив, що «хотіли представити так, що експерти не є фахівцями й не можуть надавати висновки у цій справі». Експертів також змушували підписатися лише під окремими пунктами експертизи, а не під усіма висновками, вимагали надати свої домашні телефони, адреси для того, щоб викликати до суду. Хоча полковник 
В. Лук’янчук має 35-річний досвід роботи в авіації Збройних Сил України, пройшов Афганістан, брав участь у бойових діях, у нього 33-річний досвід польотів, вийшов із Криму, залишився вірним присязі України, працює інструктором із навчання молодих льотчиків.
Голова комітету Єгор Соболєв після заслуховування цієї інформації заявив журналістам: «Я ще не зустрічав офіцера, який казав би, що начальник Генштабу генерал Муженко на своєму місці. Про генерала Назарова було дуже багато негативних оцінок, у тому числі й унаслідок слідчих дій воєнної прокуратури, яка підозрює, що саме через його халатність, якщо не сказати більше, розбився наш транспортний літак із десантниками. Не знаю, які ще потрібні аргументи Президенту України для того, щоб прийняти рішення і поставити на чолі Генерального штабу людей, які будуть хотіти і вміти вигравати війну для України. На жаль, за Президента ніхто цих рішень прийняти не може». Звернення парламентського антикорупційного комітету до військового та Генерального прокурорів України підтримав і Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони.

КОМЕНТАР

Семен СЕМЕНЧЕНКО, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони:
— Ідеться не лише про справу збиття літака ІЛ-76. Київський інститут судових експертиз також веде розслідування і у справі щодо Іловайська. Там теж спостерігаються тривожні симптоми: поява різних «ідей» із натяками членам слідчої групи і в епізодах з експертами. Водночас не тільки ці дві справи об’єднано одним чинником — інформації про загрозу літаку, про можливу атаку на Іловайськ російських військ заздалегідь передавалися розвідкою керівництву. І в обох випадках цим було знехтувано. Усі справи — це система, одне й те само коло осіб. І для мене це не просто локальний епізод. А мої загиблі товариші і життя тих людей, які ще можуть загинути, якщо не буде ліквідована система тотальної безвідповідальності. Є офіційний лист, підписаний директором Інституту судових експертиз, а також льотчиками-експертами, в якому чітко видно системний тиск. Бо льотчики-експерти викликалися на одну офіційну нараду під вимушеним приводом, цивільні особи — адвокати — були на режимному об’єкті, на якому не мали права перебувати. За свідченнями льотчиків, адвокати тримали в руках документи під грифом «Секретно». Думаю, це не просто тиск, а спроба змінити хід слідства, що здійснюється одночасно з кампа-нією у ЗМІ, де запускаються хибні версії. Комітет з питань боротьби з корупцією та оборонний комітет мають взяти під парламентський контроль законність проведення всіх експертиз, доведення слідства до суду.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв (праворуч) та завідувач секретаріату комітету Юрій Сорочик під час засідання комітету, на якому розглядався, зокрема, проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з побутовими відходами».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.