Комітет з питань запобігання та протидії корупції також прийняв рішення про проведення відкритого конкурсу в члени конкурсної комісії з проведення відбору на посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його першого заступника і заступника.
Законом про Національне антикорупційне бюро передбачається утворення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, куди не можуть допускатися люди, які раніше вели боротьбу з корупцією в Україні. «Це ідея створити чесних прокурорів, які займатимуться об’єктивними розслідуваннями і допомагатимуть Національному антикорупційному бюро, — пояснив голова комітету Єгор Соболєв. — Ми хочемо, щоб першого керівника антикорупційної прокуратури знайшли прозоро, через відкритий конкурс, як передбачено законом, і щоб людей, які проводитимуть цей конкурс, теж було знайдено прозоро, через відкритий конкурс».
Парламентський антикорупційний комітет має віднайти п’ятьох із дев’яти членів конкурсної комісії. Їх шукатимуть серед громадських організацій. Перевага надаватиметься людям, які вже себе проявили як борці з корупцією. Решту чотирьох членів конкурсної комісії обиратиме Генеральна прокуратура.
Оголошення про утворення конкурсної комісії буде опубліковано 13 березня, і впродовж 14 днів громадські організації зможуть подавати свої кандидатури до складу конкурсної комісії.
Згідно із законом про Національне антикорупційне бюро антикорупційна прокуратура є окремою спеціалізованою прокуратурою, яка входить до складу Генеральної прокуратури, однак діє децентралізовано, незалежно і займатиметься розслідуванням корупційних злочинів серед високопосадовців, завданням державі збитків в особливо великих розмірах. У парламентському комітеті сподіваються, що антикорупційна прокуратура запрацює водночас з Антикорупційним бюро — уже нинішньої весни. Як відомо, конкурсна комісія з обрання керівника Антикорупційного бюро визначила трьох кандидатів на цю посаду і передала на розгляд Президентові України.