Понад двадцять підприємств оборонного комплексу, розташованих у Криму, стоять без замовлень, багато з них працюють лише два дні на тиждень. Середня зарплата тут становить приблизно 5—6 тисяч рублів, або близько
2,5 тисячі гривень, на які прожити на півострові нині неможливо.
Про проблеми оборонних підприємств їх керівники говорили на спеціальній нараді, що відбувалася в Сімферополі.
«Процедура одержання російських ліцензій дуже складна. Ми тільки в грудні змогли зареєструвати наш завод за новими правилами, а в кращому разі до травня одержимо сертифікат і ліцензії на право виконувати військові замовлення, а що нам робити до цього часу?», — скаржиться генеральний директор Євпаторійського авіаремонтного заводу Віктор Шеремета.
За кожну ліцензію необхідно викласти від кількохсот до мільйона рублів. Де їх узяти, якщо заводи фактично не працюють? І що робити сотням і тисячам робітників, задіяних на них, кажуть інші керівники.
Крім того, російські замовники, у яких уже є відпрацьовані схеми, не квапляться розміщати свої замовлення на кримських підприємствах. А от директори уральських і підмосковних оборонних заводів бачать у кримчанах своїх конкурентів, тому й намагаються прибрати їх до рук або зробити банкрутами.
Показова історія феодосійського підприємства «Море». Відоме воно випуском великих десантних суден на повітряній подушці типу «Зубр», здатних нести кілька танків, велику кількість морської піхоти й долати практично будь-які перешкоди. Крім того, тут робили кораблі на підводних крилах, такі як «Олімпія», Ракета», «Комета». В анексованому Криму колектив зіштовхнувся з великими проблемами і змушений апелювати до російського керівництва, побоюючись за саме існування унікального виробництва.
Річ у тім, що все майно «Моря» хотіли передати компанії «Кафа-порт», яка, попри кримську назву, є дочірнім підприємством ВАТ «Ленінградський суднобудівний завод «Пелла» зі статутним капіталом лише 4 млн. рублів. У разі підписання договору довірчого управління «Кафа-порт» одержить у розпорядження потужності заводу «Море», залишкова вартість яких становить майже 1 млрд. рублів. Трудовий колектив заводу готовий піти на надзвичайні заходи, якщо не буде враховано його інтереси, багато схиляються до страйку, а найбільш відчайдушні й до голодування.
Таких прикладів, уважають місцеві спостерігачі, буде в анексованому Криму ще чимало, адже украдені в України держпідприємства і їхнє майно активно розкрадають.

Крим.

На одному із заводів «кримської оборонки» у Феодосії — цехи порожні, замовлень немає.

Фото автора.