19 лютого 2015 року в газеті «Голос України» було опубліковане відкрите звернення Асоціації «Виробників ліків України». У ньому керівники провідних вітчизняних фармацевтичних підприємств, об’єднані в Асоціацію «Виробники ліків України», зверталися з проханням захистити права територіальної громади міста Києва та права трудового колективу члена Асоціації — публічного акціонерного товариства «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», у зв’язку із можливим їх грубим порушенням унаслідок запланованого продажу за безцінь 29,95% акцій підприємства, які належать громаді. Це питання залишається болючим і нині.

 

 

На 20 березня 2015 року Департаментом комунальної власності (виконавчим органом Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) призначено проведення аукціону з продажу пакета акцій Публічного акціонерного товариства «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» у кількості 3100 шт., що становить 29,95% статутного капіталу Товариства і належить територіальній громаді м. Києва.
Вбачається, що стартова ціна вищевказаного пакета акцій є суттєво заниженою і становить усього 143 мільйони 200 тисяч гривень, що за курсом НБУ еквівалентно майже 6 мільйонам 577 тисячам доларів США. Водночас у висновку про вартість вказаного пакета акцій, який було зроблено у 2012 році тим же оцінювачем, зазначено, що ринкова вартість вказаного пакета акцій становила на дату оцінки (30.04.2012 р.) 278 331 000 грн. (двісті сімдесят вісім мільйонів триста тридцять одна тисяча гривень). Довідково — за офіційним курсом НБУ гривні до долара США (1$=7,993 грн.) вказана сума гривень становила в еквіваленті 34 821 844,11 долара США.
Тобто початкову ціну пакета акцій занижено більш як у 5 (п’ять) разів!
Попри численні звернення народних депутатів України, громадських організацій та публікацій у засобах масової інформації щодо необґрунтованого заниження початкової вартості пакета акцій ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» у розмірі 3100 шт., що становить 29,95% статутного капіталу товариства і належить територіальній громаді м. Києва, а також про скасування аукціону, призначеного на 27.02.2015 року, та про призначення повторної оцінки, керівництво Департаменту комунальної власності м. Києва не вчинило жодних дій щодо призначення повторної оцінки вищевказаного пакета акцій, а лише було прийнято рішення про перенесення дати проведення аукціону з 27.02.2015 року на 20.03.2015 року.

Вважаємо, що з метою недопущення продажу за значно заниженою ціною пакета акцій такого високоприбуткового та інвестиційно-привабливого підприємства, як ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», необхідно зняти з аукціону 20.03.2015 року вказаний пакет акцій та провести повторну оцінку з метою підготовки до продажу за прозорою процедурою відкритих торгів у відповідності з кращими міжнародними практиками.

 

Прес-служба ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод».


Фото прес-служби ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод».