З Мінськими домовленостями не настала бажана тиша для жителів Авдіївки. Російсько-терористичні угрупування чи не щодня обстрілюють місто зі ствольної артилерії, танків і мінометів. Бойовики цілять не лише в позиції українських військових на околицях міста, а б’ють по лікарні, Будинку культури, житлових кварталах.

Багато мешканців виїхали з Авдіївки. Та є чимало людей, які не можуть залишити місто. Щодня вони здригаються від кожного пострілу бойовиків. Міна чи снаряд може прилетіти і вибухнути будь-якої миті в будь-якому місці. Разом зі снарядами, що вбивають одних та руйнують психічне здоров’я всіх інших, терористи присилають на телефони авдіївчан повідомлення такого змісту: «Сохраните свою жизнь и достоинство! Час расплаты с карателями еще придёт».
Ось така підла війна, в якій той, хто нищить людей, ще й обманює їх та залякує. Українські військові, які захищають місто, кажуть: люди живуть на межі. Їм терміново потрібна серйозна гуманітарна допомога та правдиве інформування про події в зоні проведення антитерористичної операції. Сигнали українських телеканалів терористи блокують, натомість постійно зомбують їх російськими пропагандистськими новинами.
— Незважаючи на це, в місті багато людей, які відрізняють правду від брехні, — каже командир підрозділу десантників, що розташований поруч, — авдіївчанам ми допомагаємо всім, чим можемо. Нещодавно спеціально для містян привезли цистерну з питною водою та вантажівку з продуктами. Та робити це дуже часто ми не можемо. Наші запаси не безмежні, та й часу на цю роботу небагато.
В Авдіївці вже почали працювати офіцери цивільно-військового співробітництва. В місто вони привезли хліб, теплі речі, ковдри, продуктові набори.
— Для надання допомоги авдіївчанам ми залучатимемо всіх наших друзів-волонтерів з усієї України, — розповідає керівник групи координації полковник Володимир Лямзін, — багато уваги приділимо інформаційній роботі. Люди мають знати правду про цю підлу неоголошену війну. Бойовики розв’язали її під приводом «визволення» Донбасу, натомість насправді знищують людей, які тут живуть, і все, що ці люди створили важкою працею: заводи, шахти, інфраструктуру. Влітку минулого року українські військові очистили Авдіївку від бандформувань. Військові діяли так, щоб не завдати шкоди найвідомішому підприємству міста — найбільшому в Європі коксохімічному заводу. А от російсько-терористичні війська вже неодноразово обстрілювали підприємство — гинули робітники, палали вогнем потужності заводу.
Допомогти авдіївчанам уже зголосилися волонтери і громадські організації. Гуманітарна допомога цього тижня буде доставлена в місто, що потерпає від обстрілів бойовиків.

 


Фото надане автором.