Менш за все очікувала, що побачу банкіра, який вчиться розписувати писанки. То був заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Ощадбанку Олександр Нестеренко. Поруч орудували писачками з воском його колеги і журналісти. Ось так в етнографічному заповіднику «Українське село» під Києвом відбувалася презентація чергового акційного депозиту «Писанка».

Про депозит. Він прийшов на зміну акційному депозиту «Щедрик», який користувався у вкладників підвищеним попитом у період Новорічно-Різдвяних свят. 
...Розписувати писанку — справа делікатна, навіть інтимна. Відома в Україні і за кордоном писанкарка Леся Турукіна, яка провела цей незвичайний урок, задавала тільки напрям у лабіринти кольору і візерунку, але усі відчували, що здатні відшукати код далеких пращурів з дописемного періоду. Як зазначила Леся Турукіна, він лежить у площині добра. Один візерунок символізує здоров’я і любов, другий — владу і розраду, третій — сімейне благополуччя тощо. Жовтий колір вказує на достаток, білий — на незайманість і чистоту. Чорний колір не руйнує, не вбиває, а відтіняє усі інші кольори. 
Колись писанки розписували під образами і тримали за обереги, вважалося, що вони захищають від бід та напастей. 
А рештки ненароком ушкоджених ховали у землю в потаємному місці, щоб дати писанці спокій.
...У руках працівниці Ощадбанку Ярослави Титової та її дочки Валерії писачки з воском нагадують кулькові ручки. Мабуть, руку набили, оздоблюючи крашанки до Великодня. А от Олександрові Нестеренку з першого разу опанувати ази стародавнього розпису, мабуть, заважає хвилювання. Чи не тому, що він краще за інших розуміє, що за допомогою коду добра можна встановити нерозривний взаємозв’язок з клієнтами його банку. Недарма новий акційний депозит одразу ж привернув увагу вкладників. За перші два тижні березня вдалося залучити 1,6 мільярда гривень. При цьому 40 відсотків вкладників — це нові клієнти. Авжеж, неабияке значення має підвищена процентна ставка — 20,5 відсотка річних у гривні, стовідсоткова державна гарантія і короткий (3 місяці) термін депозиту. Але не менше важить й інше — очевидний прояв природної спільності людей різного віку, професій і соціального статусу на ґрунті одвічних людських цінностей.
Того ж дня ввечері на якомусь телеканалі промайнуло обличчя мудрої писанкарки з Вінниччини Анастасії Йосипівни, якій уже виповнилося 88 років. Промайнуло, але закарбується надовго. Бо вона шукала і віднайшла у писанці свій код одвічного добра.

 

Народна майстриня Леся Турукіна проводить майстер-клас з розпису писанок для співробітників Ощадбанку.

 

 

 

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.