Цього дня у Старобільському пункті одержання перепусток для осіб і транспортних засобів із зони АТО було зовсім мало народу. Ніякого ажіотажу. Черга із чотирьох-п’яти осіб проходила швидко та спокійно. Але так буває не завжди.

Як розповідають самі працівники, в перші дні тут збиралася величезна черга, але за останній тиждень потік охочих одержати документ зменшився майже наполовину. Скажімо, якщо раніше на пункті за робочий день могли прийняти понад 200 людей, то сьогодні — до 100. Деякою мірою це пов’язано з тим, що основна маса тих, кому потрібна перепустка, уже пройшла, крім того, у роботі самого пункту було вирішено окремі питання організаційного характеру — і потік людей скоротився. Нині вже виписано понад дві тисячі перепусток фізичним особам і окремо 1200 перепусток — на транспортні засоби. В середньому за день видається майже 300 дозволів. Як зазначають працівники пункту, найчастіше до них звертаються жінки, люди середнього віку, а щодо молоді, то це переважно студенти.
Керівник координаційної групи сектору «А» Ігор Долгошеєв звертає увагу на те, що відмов на одержання перепустки видається мало.
— Не більше одного відсотка, — уточнює він. — На цей момент ми відмовили майже 150 мешканцям. Як правило, відмова мотивована тим, що до анкети внесено недостовірні дані. Спочатку, зізнатися, в організації нашої роботи були свої проблеми. Наприклад, було важко додзвонитися. Нині організовано call-центр, де постійно приймають телефонні дзвінки, надають консультації, а також інформацію про те, чи готова перепустка і коли її можна отримати.
За словами Ігоря Долгошеєва, для оформлення документів на одержання перепустки приїжджати безпосередньо до Старобільська не обов’язково. Якщо раніше охочі виїхати на неконтрольовану територію повинні були пройти координаційну групу, то сьогодні документи приймаються поштою, у тому числі й електронною, а перепустку можна оформити ще у двох населених пунктах сектору «А» — у Лисичанську та Станиці Луганській. У Лисичанську такий пункт уже почав свою роботу, отже, мешканці Сєверодонецька і найближчих населених пунктів можуть звернутися на КПП тут і здати представникові Державної прикордонслужби документи на одержання перепустки. Щодо Станично-Луганського району, а точніше КПП, розташованого в селі Макаровому, то тут є серйозні проблеми, оскільки місцевість перебуває під постійним мінометним обстрілом бойовиків.
— Якщо свій пакет документів людина направляє електронною поштою, то обов’язково має додати копію заяви, зазначивши, на якому блокпосту першого рубежу вона може отримати виписану перепустку, — пояснює Долгошеєв. — Якщо людина подає документ, що в неї на окупованій території помер близький родич або він тяжко хворий, то у такому разі зменшується термін розгляду заяви до одного дня чи ж за усною вказівкою та погодженням з керівником координаційної групи ми можемо пропустити громадянина через лінію розмежування.
Однак, правду сказати, на практиці така можливість малоймовірна. Причина проста. Пошта в Луганську не працює, отож підтверджувального документа, скажімо, про смерть родича може й не бути. А без потрібного  документа перепустка не виписується.
Для одержання перепусток у межах Луганської області необхідно звертатися до Координаційної групи сектору «А», яка розміщена в приміщенні Старобільського РВ ГУМВС за адресою: 92700, м. Старобільськ, вул. Фрунзе, 20. По додаткову інформацію можна звертатися за номерами: (06461) 2-47-08, (06461) 2-02-50, 066-0923604, 096-2438402.
Луганська область.

 

Під час оформлення документів.


Фото автора.