Рік тому Україна зазнала агресії з боку Росії, наслідком чого є анексія Криму, війна на території Донбасу, тисячі понівечених доль, загиблі та поранені. Для нас стало звично використовувати терміни «війна», «волонтери», «учасники АТО», «представники добровольчих батальйонів». Відбулося багато зламів, не тільки фізичних, а й психологічних, особливо серед людей, які кожного дня захищають незалежність України. Саме вони повинні отримувати від держави максимум допомоги, підтримку та гарантований захист власних прав.

На жаль, система державної допомоги учасникам АТО залишається вкрай неефективною. Дуже часто бійці та члени їхніх родин елементарно не можуть розібратися з особливостями законодавства, щоб оформити відповідні документи на отримання пільг та соціальних виплат. Відсутня концентрована інформаційна база щодо роз’яснень у цій сфері, більшість ініціатив стосовно допомоги бійцям вибудовані виключно на волонтерських засадах. Тому на сьогодні ключовим завданням громадянського суспільства, народних депутатів, представників волонтерських організацій є необхідність скоординувати механізм надання солдатам консультацій, отримання інформації, незважаючи на певну байдужість держави в цих питаннях.
Саме тому я, як народний депутат України фракції Об’єднання «Самопоміч», ініціювала створення Координаційного центру допомоги бійцям АТО.


Що таке Координаційний центр?


Координаційний центр допомоги бійцям АТО — це команда юристів, адвокатів, психологів, які надаватимуть кваліфіковану допомогу з юридичних питань, інформаційну підтримку, консультацію. За роз’ясненнями можуть звертатися бійці АТО, члени їхніх сімей та представники волонтерських організацій.
Наразі центр працюватиме у форматі безплатної телефонної гарячої лінії.
Також одним із завдань нашого центру є намагання зруйнувати інформаційний вакуум, що склався навколо актуальних питань, пов’язаних із нехтуванням прав учасників антитерористичної операції.


Кваліфікована допомога передусім


Ключовою особливістю роботи центру є можливість кожному учаснику АТО отримати кваліфіковану допомогу персонально. Тобто фахівцями буде проаналізовано кожен конкретний проблемний випадок та надано індивідуальну схему розв’язання ситуації.
Зокрема, кожному учаснику бойових дій або членам його родини буде надана консультація стосовно механізму отримання статусу учасника бойових дій та пільг, передбачених цим статусом.
При зверненні до центру громадяни також отримують роз’яснення стосовно питань грошового забезпечення військовослужбовців в АТО та поранених у госпіталях, про порядок оформлення одноразової грошової допомоги пораненим та сім’ям загиблих.
Крім того, серед актуальних питань, стосовно яких зазвичай мало інформації, — оформлення статусу інваліда війни і пенсії у зв’язку з інвалідністю та порядок оформлення статусу сім’ї загиблого, а також пенсії у зв’язку з втратою годувальника. В Координаційному центрі допомоги бійцям АТО на всі ці питання кожен громадянин отримає відповідь.
Також завдяки роботі call-центру громадяни матимуть змогу дізнатися про особливості підтримки у спілкуванні та взаємодії з військовою частиною з питань оформлення довідок і документів, що підтверджують участь в АТО, виплат грошового забезпечення тощо.
Наші фахівці нададуть роз’яснення стосовно особливостей процесу призову, мобілізації та демобілізації та цілої низки інших актуальних питань.


Формат подальшої роботи


Робота call-центру — лише перший крок у діяльності ініціативи. Залежно від політичної ситуації, ескалації чи згасання воєнного конфлікту на сході України, прийняття державних програм чи подальшого ігнорування владою проблем бійців АТО, спектр консультацій, послуг та механізмів допомоги буде розширюватись, залучатимуться нові фахівці та волонтери.


Графік функціонування центру


Телефон безплатної гарячої лінії допомоги учасникам АТО (0800-30-00-21) працює без вихідних з 8.00 до 20.00.


Партнери проекту


Для надання кваліфікованої допомоги ми скоординували зусилля спільно з ініціативною групою «Юристи та адвокати АТО», «Юридичною сотнею», благодійним фондом «Коло» та Асоціацією правників України.