6 березня прикарпатці попрощалися з 33-річним бійцем добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Дмитром Ломеєм, який загинув разом із двома своїми побратимами 22 лютого під час артилерійського обстрілу в Пісках на Донеччині. Поховали героя на Алеї Слави Івано-Франківського міського кладовища.

Через декілька днів волонтери вирішили навідати родину героя, адже у загиблого залишились дружина та двоє малесеньких діточок. Везли дітям гостинці та іграшки, а коли побачили, в яких страхітливих умовах проживає сім’я героя, вжахнулися. В багатому селі Цуцилів Надвірнянського району у вдови Надії, мабуть, найбідніша хатина — глиняна, без газу, з двома маленькими кімнатками. Жінка мешкає там із синочками, матір’ю, сестрою та племінницею.
Ломеї жили скромно, свого будинку ніколи не мали, квартирували в односельців. А коли чоловік пішов на фронт, жінка з 4-річним Святославом та 3-літнім Артуром повернулась до матері, оскільки не працювала і жити не було за що. Коли надійшла звістка про смерть Дмитра, бідність родини переросла у безвихідь. 
Їхня хата стоїть у центрі села і разюче відрізняється від добротних і багатих сусідських будинків. Харчами та одягом волонтери можуть їх забезпечити, але родина вкрай потребує іншого помешкання. Навіть якби й хотіли допомогти більше (приміром, купити якісь меблі чи пральну машинку), то хатина настільки тісна, що ніде щось і втулити. Тому активісти «ПС» звернулися до представників обласного Координаційного центру допомоги пораненим в ході проведення АТО, щоб відшукати кошти для придбання будинку для сім’ї загиблого воїна.
Слід нагадати, що керівництво області прийняло рішення виплачувати по 100 тисяч гривень матеріальної допомоги сім’ям усіх загиблих прикарпатців, незалежно від того, в яких підрозділах ті воювали. Заступник начальника департаменту соціального захисту ОДА, депутат облради Ярослава Ульванська запевнила: це питання буде вирішене на найближчій сесії. Волонтери не впевнені, що за такі гроші можна придбати будинок за теперішніми цінами. Кажуть, що в тому селі продається кам’яниця за 37 тисяч доларів — сума непідйомна. Поговорили з сільським головою Миколою Дутчаком, і він пообіцяв виділити родині Ломея земельну ділянку під забудову. Потім у телефонній розмові пан Микола підтвердив, що сільська громада розглядає це питання, також бере на себе виготовлення усієї необхідної документації та влаштує діточок у місцевий садочок.
Тим часом історія про родину бійця уже набула розголосу. Підприємці краю готові безплатно забезпечити будівельними матеріалами: бетоном, блоками для фундаменту, каналізаційними кільцями, піском, щебенем, цементом, металевими конструкціями та деревом. Є автокран та вантажівки, які все це перевезуть. Також побратими відкрили вдові банківські рахунки для благодійних внесків. Справа була лише за рішенням сільради. Сільський війт трохи переживає, хто будуватиме, адже в родині жодного чоловіка. Проте Цуцилів — село заможне й велике. Можна взяти приклад з односельців Великої Кам’янки Коломийського району, які методом народної будови звели хату для родини загиблого майданівця Ігоря Ткачука.
Головне — не затягувати добре діло та не забути слова Дмитра, який перед від’їздом зайшов до сільського голови і попросив: «Якщо зі мною щось станеться, не упустіть моїх дітей».
Раді повідомити, що днями родині Героя виділено 10 соток землі. Тепер усе в руках людей доброї волі, які допоможуть їм звести сучасний і затишний будинок.
Допомогу родині Ломеїв можна передати через волонтерську службу «Правого сектору» Івано-Франківщини 
(адреса: площа Ринок, 14,    3 поверх). Контактні телефони: +380956625008, +380688248893.
Або переслати гроші на рахунки Ломей Надії Василівни.
ПриватБанк: гривня 4149 4978 3468 8634, долар 4149 4978 3468 8626.
Івано-Франківська область.

 


На знімку: синочки загиблого Дмитра разом із двоюрідною сестричкою.


Фото надане волонтерами.