Рівнянин Валерій Гусак власним прикладом пропагує здоровий спосіб життя: десять років не вживає алкоголю, відмовився від м’яса, не п’є кави, за що його дехто вважає диваком. А віднедавна чоловіка турбують ще й екологічні проблеми, тож ініціював соціальний проект «Без кульків». Знайшлися й однодумці: дехто з мешканців Рівного підтримав його проект і теж відмовився від товарів у поліетиленових упаковках.
До речі, Валерій Гусак — батько трьох дітей, і для нього, за його словами, дуже важливо, яким залишимо довкілля для прийдешніх поколінь.
— Сам уже певний час так живу, — розказує рівнянин. — Сміття вдома давно сортуємо: побутові відходи викидаємо в контейнер, а залишки продуктів веземо у село, на перегній. Я навіть дітям своїм пояснюю, яка велика різниця між екологічно чистими продуктами і хімією. Кажу: «Порівняйте, як пахне листя, коли горить, і запах від згоряння поліетиленових пляшок». Щоправда, коли навколо всі мислять по-споживацьки, той, хто думає інакше, видається диваком. Тому і хочу об’єднати однодумців, щоб вони не вважали себе білими воронами.
Мінімальна мета експерименту — прожити рік, купуючи товари без поліетиленової упаковки. Валерій каже, це цілком нормально — попросити в магазині, щоб придбаний товар загорнули в паперовий пакет.
— Звісно, ми не викинемо з життя телефони, планшети, комп’ютери — резюмує автор проекту. — Але, наприклад, побутову хімію і синтетичні іграшки замінити можна. Важливий момент — відмова від алкоголю. Бо там, де є спиртне, точно не до екологічного мислення.
Гоща Рівненської області.

 


На знімку: Валерій Гусак із дружиною Людмилою та синами Йосипом і Тимофієм.


Фото з сімейного альбому В. Гусака.