До Великодня усі вулиці та зелені зони Києва мають бути прибрані та причепурені. Таке завдання перед очільниками районів столиці на виїзній нараді поставив київський міський голова Віталій Кличко. Який вигляд повинні мати парки «після», пояснив конкретно. «Гілки дерев потрібно підрізати, кущі — прорідити, сміття — вивезти. Ще кілька таких нарад, і я стану ландшафтним дизайнером», — жартував очільник столиці. Утім, очищення чекає і на «підземну» частину міста: з підземних переходів та виходів зі станцій метро обіцяють прибрати незаконну торгівлю.
Маршрутом виїзної наради було передбачено відвідування кількох об’єктів у Солом’янському та Святошинському районах столиці. Та на прохання журналістів «Голосу України» міський голова зробив позапланову зупинку. Станція метро «Шулявська», підземний перехід під проспектом Перемоги, який одним входом розташований у Солом’янському районі, іншим — у Шевченківському. Можливо, через це (як у народній мудрості про багатьох баб і безносе дитя) перехід декілька років перебуває у жахливому стані. Обідрані стіни, вода, що капає зі стелі, та напівзруйновані сходинки. Кілька років тому «Голос України» вже писав про цей жах. Тодішня міська влада обіцяла: буде проведено інвестиційний конкурс, перехід передадуть переможцю на утримання. За це він матиме кошти з підприємців, яким дозволять легально там торгувати. Натомість візьме на себе обов’язки з утримання підземних об’єктів. Перший пункт виконали, про другий — забули. Перехід перетворився на брудний базар, яким у години-пік просто неможливо пересуватися.
«За договором орендар повинен був привести перехід до ладу. Але що ми бачимо: сходи, на яких можна зламати ноги, зі стелі тече, стіни обдерті, скрізь грибок. Нічого не робилося», — констатував Віталій Кличко.
Районні чиновники поквапилися із виправданнями: про проблему знають, понад те, навіть комісію з цього питання збирали. Вирішили — тамтешні торговельні точки буде прибрано. На запитання Віталія Кличка «Коли?» без тіні сумніву відповіли: у цьому році. «У якому році? Рахунок іде на тижні», — сказав міський голова.
Так само за лічені дні, сподівається Віталій Кличко, буде очищено підземні виходи зі станцій метро від незаконної торгівлі. «Ще 2012 року на рівні Міністерства інфраструктури було ухвалено нові правила та вимоги до об’єктів торгівлі у метрополітені. Та тоді виникла правова колізія: частину договорів уже було укладено. У кінці березня збігає термін дії понад 130 угод. З 1 квітня метрополітен не має законних підстав забезпечувати електроенергією ці об’єкти. І, відповідно, подавати документи в місто на продовження договору оренди. З квітня всі ці об’єкти будуть незаконними, і ми клопотатимемо, щоб місто нам допомогло демонтувати кіоски та забезпечити безпечний прохід пасажирів», — заявив керівник Київського метрополітену Віктор Брагінський.
Чи не всі ці об’єкти перебувають на маршрутах евакуації пасажирів метрополітену. А тому, мовляв, зволікати з їх прибиранням не варто. «Тим паче що у нас є гіркий досвід: 2014-го до метрополітену надійшло понад 80 дзвінків про так звані псевдомінування. У кожному такому випадку ми вимушені були закривати станції на вхід, вмикати усі ескалатори на підйом і евакуйовувати пасажирів. У зонах евакуації у підземних переходах створювався натовп», — поскаржився Віктор Брагінський.

Міський голова Києва Віталій Кличко та голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олег Гаряга під час інспекції підземного переходу на проспекті Перемоги.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.