Сьогодні завершується робоча поїздка Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка до ФРН. Це вже другий візит прем’єра до Берліна цього року — перший відбувся у січні. Арсеній Яценюк провів низку переговорів з канцлером Ангелою Меркель, міністрами фінансів — Вольфгангом Шойбле, економічного співробітництва та розвитку — Гердом Мюллером, закордонних справ — Франком-Вальтером Штайнмайєром, політиками та представниками ділових кіл Німеччини. Про результати зустрічей на час підготовки матеріалу до друку ще не було відомо.

Тим часом офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайферт повідомив: на переговорах йшлося про економічну та фінансову ситуацію в Україні, реалізацію заявлених урядом Яценюка реформ, можливі варіанти мирного розв’язання військового конфлікту на Донбасі. Оскільки в цих питаннях ФРН підтримує Україну беззаперечно, то можна очікувати на конкретні результати, досягнуті під час переговорів. Зокрема, й у галузі залучення Україною іноземних запозичень — у зв’язку з економічною кризою, яка позначається і на бюджетній сфері. Тож у рамках візиту підписано меморандум про спільні наміри урядів України та ФРН для одержання кредиту в 500 млн. євро. Його свого часу пообіцяла канцлер Ангела Меркель і ще раз підтвердила це під час візиту Президента Петра Порошенка до Берліна. Учора документ підписав віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, якого Кабмін делегував для цієї місії.
Обговорювалася під час візиту також ситуація на сході України. В цьому зв’язку сторони покладають великі надії на виконання Мінських угод, зокрема, дотримання режиму тиші в цьому регіоні, який, утім, порушується проросійськими сепаратистами. Однак глава МЗС Франк-Вальтер Штайнмайєр наполягає на заявленій раніше позиції: кризу в Україні неможливо подолати військовими методами.
Також у центрі уваги під час переговорів були питання європейської політики і підтримки України та двосторонні відносини.

Сьогодні візит Арсенія Яценюка (на знімку) до Берліна ще триває. Очікується, крім іншого, його вже традиційна зустріч з представниками ділових кіл Німеччини, виступ на зібранні в політологічному фонді Конрада Аденауера. Зазвичай під час таких зустрічей зав’язуються ділові контакти, котрі в перспективі сприяють залученню іноземних інвестицій. 
Про конкретні домовленості «Голос України» повідомить у наступному випуску.

Берлін.