Кількість загиблих біля берегів Італії мігрантів може бути більшою за 900. Про це повідомив один із урятованих, громадянин Бангладеш. Раніше йшлося про 700 можливих жертв. Рятувальники поки що витягли 24 тіла. 28 осіб вдалося врятувати. Пошуково-рятувальна операція триває. Пасажири, які вижили, розповіли також, що багато людей було замкнено в трюмах судна: «Контрабандисти зачинили двері й заважали їм вийти».
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у спеціальній заяві назвав Середземне море «найбільш смертоносним маршрутом» у світі для біженців і людей, які шукають притулку, повідомляє Укрінформ. Він закликав усіх гарантувати права на притулок для дедалі більшої кількості людей, що тікають від війни. За словами представниці Управління верховного комісара ООН у справах біженців Карлотти Самі, якщо дані про значно більшу кількість загиблих підтвердяться, то ця катастрофа стане «найстрашнішою масовою загибеллю людей, яка будь-коли траплялася в Середземному морі». Про це вона заявила в інтерв’ю телеканалу RAІnews24.
Під шквалом критики через ситуацію з нелегальними мігрантами Євросоюз оголосив про проведення екстреної зустрічі міністрів закордонних та внутрішніх справ. До участі в ній запросили і міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.
Мігранти з Африканського континенту найчастіше намагаються потрапити до ЄС через італійське узбережжя, зокрема, через острів Лампедуза. Через перевантаження і поганий стан суден ці спроби часто завершуються трагічно. Донедавна Італія мала спеціальну місію, що займалася відстежуванням та порятунком суден з прибульцями. Однак через фінансову економію місію згорнули і замінили європейською програмою, яка, на думку експертів, є менш ефективною, повідомляє Euronews. Нині Італія вимагає від Євросоюзу більш активної допомоги і підтримки.
«Наш пріоритет, політичний пріоритет з великої літери П — це людська гідність, а також національна безпека. Треба зупинити цю контрабанду людей. Нелегальні перевізники, які перевозять людей, як рабів, не повинні думати, що Європі це байдуже, що для нас це другорядна проблема», — наголосив італійський прем’єр Маттео Ренці.

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки та віце-президент Європейської комісії Федеріка Могеріні прибула на екстрену зустріч міністрів закордонних і внутрішніх справ країн-членів ЄС у Люксембургу.

Фото надане прес-службою Ради ЄС.