«Шляхи розв’язання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати» обговорили учасники круглого столу, що відбувся в Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Участь у ньому взяли народні депутати, представники адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, інших органів державної влади, всеукраїнських профспілок та об’єднань організацій роботодавців, науковці.

Нинішня ситуація із заборгованістю, за словами голови комітету Людмили Денісової (на знімку праворуч), просто кричуща. Комітет уже розглядав це питання під час свого засідання в лютому. Проте результати виконання попереднього рішення обраниця вважає незадовільними. «Із 20 пунктів виконано лише п’ять. Ми бачимо, що заборгованість у заробітних платах загалом зростає: на 1 січня 2015 року вона була 1 млрд. 320 млн. гривень, а нині зросла на 19 відсотків і становить 1 млрд. 574 млн. гривень. Тут не враховано заборгованість, яка є в АР Крим та на не підконтрольних Україні територіях. А це — 1 млрд. 116 млн. гривень. Тобто загалом уся заборгованість становить 2 млрд. 780 млн. гривень, що вдвічі більше заборгованості на початок 2014 року», — зауважила Л. Денісова.

 


У чому ж причина зростання заборгованості та як уряд вирішує це питання, учасники засідання спробували дізнатися в заступника міністра соціальної політики Віктора Іванкевича. Він, зокрема, нагадав, що проблема заборгованості не нова, і, на жаль, подолати її уряд не зміг. За його словами, стрімке зростання боргів у заробітній платі спричинене фінансово-економічним станом та подіями в країні останніх двох років.
«Мінсоцполітики щотижня моніторить стан виплати заробітної плати. На основі цих даних формується реєстр підприємств-боржників усіх форм власності в розрізі кожного регіону. Інформація надсилається до Мінфіну, МВС, Держказначейства, Державної фіскальної служби та ГПУ для вжиття заходів щодо керівників підприємств, де така заборгованість виникає», — зазначив В. Іванкевич.
Він розповів також, що з початку 2015 року комісіями з питань погашення заборгованості із заробітної плати при центральних та місцевих органах виконавчої влади проведено 1099 засідань, на яких попереджено про дисциплінарну відповідальність 1963 керівники підприємств, розірвано контракти з чотирма керівниками та вжито 672 інших заходів впливу. «Державними інспекторами з питань праці з початку року взято участь в 117 перевірках на 114 суб’єктах господарювання, з яких 19 мали заборгованість у заробітній платі в сумі 13 млн. 714 тис. гривень. За результатами перевірок підприємств-боржників складено та передано до суду протокол про адміністративне правопорушення, внесено два подання власникам про притягнення до дисциплінарної відповідальності. 17 матеріалів перевірок передано до правоохоронних органів», — сказав представник уряду.
Водночас чиновник зауважив, що основні борги великих підприємств із виплати зарплати виникають через відсутність розрахунків по держзамовленням та неповерненням ПДВ.
Представник комітету народний депутат Сергій Каплін (на знімку ліворуч) запропонував створити координаційну раду з представників міністерства та законодавців, що представляють ті чи інші регіони. «Є комітет, є профспілки, міністерство. Маємо реєстр підприємств-боржників та сигнали про несплачені кошти, тож можемо говорити з керівниками цих підприємств про причини, масштаби і природу заборгованості. У разі необхідності будемо звертатися до відповідних правоохоронних органів і забезпечувати повернення таких грошей. Якщо закон не працює, тоді будемо, засукавши рукави, в рукопашну повертати гроші нашим громадянам», — наголосив він. За словами обранця, непоодинокі випадки, коли напередодні приїзду народного депутата на підприємстві виплачували всі заборговані кошти. Тож такі депутатські рейди будуть лише на користь, переконаний він.
У рекомендаціях, розроблених за підсумками засідання, зокрема, наголошується на необхідності виконання Кабінетом Міністрів рішення Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення від 11 лютого 2015 року. Уряду також рекомендовано розглянути можливість надання органам Державної служби з питань праці дозволу на проведення перевірок, пов’язаних із порушенням законодавства про працю.

ЦИФРА

Станом на 1 березня 2014 року сума боргу на одного працівника становила 4820 гривень, на 1 березня поточного року — 5475. Збільшується також кількість працівників, яким заборгували держава й роботодавці. На 1 березня 2014 року таких працівників налічувалося 128 тисяч, на 1 січня 2015-го — 382 тисячі і на 1 березня — 201 тисяча.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.