Пільги не в повному обсязі, виплати й допомоги за залишковим принципом. У такій ситуації опинилися учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які проживають в «російському» Криму. 
Їх залишилося не так багато. Ще кілька років тому ліквідаторів аварії налічувалося понад 12 тисяч чоловік, сьогодні їх трохи більше 7 тисяч. — За української влади в нас було багато пільг, ми отримували стабільні пенсії. Тепер ситуація змінилася, — розповів журналістам голова організації інвалідів «Союз Чорнобиль» Віктор Тимофєєв. — Нас позбавили права на безплатний проїзд. І тільки після протестів наприкінці березня цього року вдалося його повернути. Хвилюють людей і проблеми медичного обслуговування.
— Раніше нам щомісяця безплатно давали ліків на 51 гривню. Цифра невелика, але за рік набігала пристойна сума, — відзначає Тимофєєв, — зараз про це навіть не йдеться.
Але навіть і це не так хвилює ветеранів Чорнобиля, як ставлення до них влади й чиновників.
У лікарнях й інших закладах чорнобильців раніше приймали позачергово, нині цього немає. Лікар посилає ліквідаторів на діагностичне обстеження, але щоб його пройти безплатно треба записатися в чергу довжиною до кінця року.
— Яка ж це безплатна медицина? — обурюється голова організації «Союз Чорнобиль». — Тому люди змушені йти в приватні клініки, оплачувати всі послуги зі своєї кишені.
Зменшилася й так звана дитяча допомога. Приміром, за даними «міністерства соцполітики» Криму, на одну дитину, у перерахунку за курсом рубля, тепер на місяць нараховують приблизно від 15 до 90 гривень.
У Сімферополі, до 21-ї річниці від дня Чорнобильської катастрофи, встановлено пам’ятник, у фундамент якого закладено капсулу з іменами кримчан — ліквідаторів тієї страшної аварії. Кам’яний монумент символічний: на постаменті людські долоні, які дбайливо підтримують земну кулю. Багато чорнобильців, які прийдуть до цього місця, щоб згадати полеглих товаришів, безсумнівно, згадають і про те, у яких умовах вони перебувають нині, у «найдемократичнішій країні».

Сімферополь.