Зазвичай, коли журналісту доводиться спілкуватися з сільгоспвиробниками, основними темами розмови стають недосконалість чинного земельного законодавства і неймовірний рівень корумпованості українського чиновництва, яке «пасеться» на нашій землі. Найбільше потерпають від хапуг-різночинців невеликі фермерські господарства та дрібні землевласники, які практично позбавлені державного захисту. Учасником кримінальної драми мимоволі став і голова фермерського господарства «Світлий шлях» Федір Кузук (на знімку) з Одещини.

 

 

За словами Федора Дмитровича, в жовтні 2012 року, після того, як він засіяв озимим ячменем орендовані 40 гектарів, йому надійшло попередження районної адміністрації з вимогою не приступати до обробітку землі, оскільки термін дії договору оренди надалі не подовжуватиметься (досі такі договори укладалися щороку). Якби такий лист був отриманий, скажімо, в серпні, коли земля ще залишалася вільною після збирання врожаю, справа вирішилася б мирно і адекватно. Але фермер провів посівну кампанію, яка коштувала йому значних матеріальних і фізичних ресурсів, і тільки після цього дізнався, що не мав права цього робити.
18 червня 2013 року фермер все-таки вирішив зібрати вирощений врожай ячменю. Надіслав відповідне повідомлення до Тарутинської РДА. Відповідь чомусь забарилася, а поле не могло чекати, бо ячмінь ось-ось почав би осипатися. Проте, тільки-но загули комбайни, поле оточили працівники міліції, вони перешкодили Кузуку з сином збирати власний ячмінь та вигнали їх за межі поля. А врожай зібрали інші люди.
Куди подівся ячмінь чи виручені за нього кількасот тисяч гривень — невідомо. Кузуку ж розтлумачили, що він взагалі кілька років поспіль обробляв землю, яка йому ніколи не належала й навіть не надавалася в легітимну оренду. Але, як то кажуть, найшла коса на камінь: фермер виявився грамотним, наполегливим і безстрашним. Почалася затята довготривала боротьба, в якій беруть участь, з одного боку, пов’язані круговою порукою чиновники, а з другого — пересічний фермер.
Викликає подив те, що районні та обласні посадовці, особливо працівники органів Держземагентства, всіляко намагалися звести справу до того, що в порушенні земельного законодавства винен сам заявник, а зовсім не ті «столоначальники», які вигадали «однорічну» форму оренди. Не ті, хто підписував і підписує неправомірні договори. Не ті, хто реєструє їх. 
Не ті, хто змушує людей укладати саме такі договори. Не ті, хто виносить офіційні розпорядження, котрими «кришується» укладання таких договорів. А один лише Федір Кузук. Звичайний фермер, який просто хоче працювати.
З кожним днем дедалі складніше відстежувати афери чиновників районних адміністрацій, адже їх позбавили права розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення державної власності, а разом з тим і відповідальності. Сліди сумнівних оборудок потонули. Втім, самі чиновники не зникли безвісти: у переважній більшості вони й досі перебувають на керівних посадах в Тарутинському районі та в Одеській області. Відтак прокуратурі не потрібно розшукувати їх, як Пшонку, через Інтерпол, аби належно кваліфікувати й оцінити їхню «відданість» рідній землі.
Проте служителі тарутинської Феміди вперто «не чують» ошуканого фермера. Так, прокуратурою Тарутинського району затягується розслідування справи за фактом незаконного збирання врожаю на земельній ділянці, яку орендувало фермерське господарство «Світлий шлях».
Можливо, новий поштовх цій справі дадуть керівні вказівки прокуратури Одеської області, яка у відповіді Асоціації фермерів та приватних землевласників України запевнила, що досудове розслідування у кримінальному провадженні по справі Ф. Д. Кузука поновлене.
Зі свого боку, прокуратура Одеської області повідомила, що кримінальне провадження за фактом таємного викрадення майна Ф. Д. Кузука перебуває на контролі слідчого відділу Тарутинського РВ ГУ МВС України в Одеській області, а прокурору Тарутинського району «надані письмові вказівки щодо всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження та прийняття в ньому обгрунтованого рішення».
Хочеться сподіватися, що суд таки задовольнить вимогу фермера про справедливість. Але сам Федір Дмитрович у це вже не вірить: «Бездіяльність «правоохоронців» умотивована: у цій справі замішані посадові особи Тарутинського району, і притягати їх до відповідальності ніхто не збирається. Навряд чи відповість перед законом і слідчий Тарутинського РВ ГУ МВС України в Одеській області, про це промовисто свідчить цитата з листа прокуратури Одеської області: «...за допущені порушення ... слідчий заслуговує на дисциплінарне стягнення, однак, враховуючи те, що його переведено на іншу посаду, ... обмежились цим».
Схоже, справа про пограбування фермерського господарства «Світлий шлях» виходить лише на новий оберт. Мабуть, доведеться просити Люстраційний комітет допомогти в лікуванні правоохоронців Одещини від «курячої сліпоти» та корупції.


Підготував Володимир ЯРОШЕНКО.


Фото надане автором.