У Японії уже тривалий час намагаються боротися з трудоголізмом своїх громадян, які зазвичай пересиджують на роботі, не зважають на вихідні й не квапляться йти у відпустку.

Теоретично кожний працівник в країні може взяти на рік 18 оплачуваних відпускних днів. Однак, за статистикою, японці використовують їх тільки наполовину. А близько 15% працюючих взагалі не беруть відпустки, мотивуючи це завантаженістю, тим, що колегам через їхню відсутність доведеться більше працювати, або їм самим потім надолужувати...
22% японців працюють 49 годин на тиждень. У США цей показник дорівнює 16%, у Франції та Німеччині — 11%. А 9% японців працюють понад 60 годин на тиждень. Молодим людям, які потрапляють у лещата багатогодинного робочого тижня, ніколи заводити сім’ї, народжувати й виховувати дітей, не кажучи про відпочинок. Японія — старіюча країна не тільки тому, що там довго живуть, а й тому, що робота стала наркотиком для переважної частини працюючих.
Але є і значно сумніші цифри: в країні існує навіть термін «кароші» для означення смерті від перевтоми на роботі — недарма останнім часом «помолодшали» діагнози інфарктів та інсультів, зростає кількість депресій. Підраховано, що в загальній статистиці самогубств через різні проблеми (а в країні щороку добровільно йдуть із життя дві тисячі громадян), левова частка причин пов’язана з перевтомою на роботі.
Спочатку з проблемою трудоголізму боролися профспілки, вимагаючи від роботодавців примушувати своїх працівників своєчасно йти з роботи та обов’язково брати відпустки. Однак керівники корпорацій не квапилися застосовувати примусові заходи.
До розв’язання проблеми долучилися і громадські організації, окремі активісти. Звернення до влади підписали півмільйона громадян. І це змусило оцінити важливість проблеми і в уряді. До того ж підраховано: якщо громадяни працюватимуть трохи менше, державі буде вигідно економічно. Коли в людей більше вільного часу, зростають споживчі інтереси, більше витрачається коштів на побут, сім’ю, відпочинок. Для створення рекомендацій було запрошено спеціалістів із різних сфер суспільного розвитку, котрі склали список першочергових заходів, серед яких — скорочення робочого тижня, унормований день, довші відпустки. Останніми роками в країні збільшено кількість святкових днів: їх у річному календарі 16. Підготовлено законопроект у японському парламенті.
Влада має намір законодавчо зобов’язати працедавців відправляти співробітників в оплачувані відпустки, незалежно від їхнього бажання, та ще й контролювати, щоб вони відпочивали щонайменше п’ять днів поспіль. Завдяки комплексу заходів уряд сподівається змусити громадян використовувати більш як 70% своїх оплачуваних відпусток, домогтися того, аби частка працюючих понад 60 годин на тиждень до 2020 року становила не більш як 5%, і в такий спосіб знизити рівень трудоголізму в країні й поліпшити рівень здоров’я та оптимізму громадян.

Токіо.