29 травня о 10-й ранку за місцевим часом (4-та ранку — за київським) на острові Кутіноерабу, що входить до префектури Кагошіма, на півдні Японії, камери метеорологів зафіксували раптове виверження вулкана Шіндаке. Спочатку стався ніби вибух, вгору піднявся стовп чорного диму та попелу, згодом викиди сягнули 9 кілометрів, а по боках кратера з’явилися розпечені лавові потоки. Виверженню вперше в Японії присвоєно найвищий — п’ятий — рівень небезпеки, це означає, що мешканців треба евакуювати негайно.

Острів невеликий, площа його не перевищує 38 квадратних кілометрів, однак він населений. Тут мешкає приблизно півтори сотні людей, які живуть за рахунок рибальства, сільського господарства та туризму. Адже на острові є кілька популярних пансіонатів з гарячими джерелами, а сам він входить до складу Національного парку.
Тож за розпорядженням прем’єр-міністра було створено кризовий штаб. Сам Шіндзо Абе був змушений терміново покинути засідання парламенту, де розглядалися важливі для уряду питання. До району виверження одразу ж спрямували кораблі сил самооборони та авіацію. Мешканців зібрали в спеціальних безпечних укриттях, а потім перевезли на сусідній острів Якушіма. Постраждалих, на щастя, немає, повідомляється тільки, що одна особа одержала незначні опіки.
Поки що виверження вулкана ніяк не вплинуло на життя та розпорядок на основних островах Японії. Аеропорти працюють, літаки літають. Однак метеорологи побоюються, що 9-кілометрові викиди попелу та чорного диму — то не найбільше, що можна чекати від вулкана, найближчими днями виверження може посилитися.
Востаннє вулкан Шіндаке прокидався 20 років тому. Тоді його виверження призвело до смерті кількох людей.

Токіо.