У Києві представили проект першого інноваційного екопарку «Нивки». В рамках презентації був проведений еко-фестиваль, мета якого — просування енергозберігаючих технологій та виховання екологічно свідомого суспільства.

 

«Від екології залежить найважливіше, що є в кожного з нас — здоров’я. Цей захід покликаний донести до всіх прості речі, які потрібно робити, щоб зберегти довкілля», — такими словами відкрив фестиваль столичний голова Віталій Кличко. Також у презентації взяли участь перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов, голова Шевченківської районної державної адміністрації міста Києва Олег Гаряга та директор КП «Київський центр розвитку міського середовища» Денис Півнев.

 


На фестивалі представили макет «розумного будинку» з сонячними панелями для підігріву води та опалення приміщення (на знімку), велогенератор енергії, найшвидший електрокар Tesla Motors. Також показали ескізи запланованих у парку об’єктів: нових лавок з енергозберігаючим діодним підсвічуванням; ліхтарів, що працюють на сонячних батареях; накопичувачів дощової води, які поливатимуть газони. Всі охочі могли взяти участь в майстер-класах, прослухати лекції з енергозбереження, провести експерименти та наукові досліди, скуштувати корисну та смачну їжу. А на відвідувачів, які прийшли до парку в зеленому, чекали екоподарунки.
Для України цей проект — унікальний, проте реалізувати його можна буде після проведення громадських слухань наступного місяця. На реконструкцію парку готові виділити 1 млн. гривень із міського бюджету. Загалом, кажуть у міськраді, цього року планують витратити 40 млн. гривень на підтримку парків Києва.


Екопарк «Нивки» розроблений ініціативною групою соціально відповідального бізнесу на платформі Європейської Бізнес Асоціації за підтримки КМДА.

 

Фото автора.