Столичні мешканці ще не оговталися від «тарифного» шоку й активно накопичують борги. Як повідомила на своєму сайті компанія «Київенерго», 24% споживачів у травні взагалі не сплатили рахунки за електроенергію. Порушення фінансової дисципліни призвело до заборгованості в 155,7 млн. грн. У те, що за підсумками червня ситуація зміниться, експерти не вірять, адже доходи киян лише скорочуватимуться.

На тлі здорожчання газу та решти «комунальних благ» світло додало в ціні небагато (наприклад, для мешканців квартир, обладнаних газовими плитами, з 1 квітня 2015 р. мінімальний тариф зріс з 30,84 коп. до 36,6 коп. за кВт.год). Проте вже з вересня ціну на електроенергію знову переглянуть. Через це легка паніка вже охопила власників приватних будинків та квартир, які мають електричні опалювальні прилади та побоюються різкого збільшення витрат під час морозного сезону.
Загалом до 2017 року заплановано ще чотири хвилі підвищення ціни на електроенергію. Проте з початку року світло вже здорожчало на 33,5 відсотка, про що повідомляє ГУ статистики у місті Києві. За його даними, у травні 2015 року порівняно з груднем 2014-го в комунальному блоці не змінилася тільки квартплата. Тим часом водопостачання з початку року у столиці додало в ціні 18,3 відсотка, каналізація — 14,3, гаряча вода і опалення — 15,8 відсотка. Утримання та ремонт житла здорожчали на 32,4 відсотка. Але усі рекорди побила нова ціна на природний газ, яка порівняно з груднем минулого року зросла майже в шість разів — на 553,4 відсотка!
Номінальна (нарахована) середня зарплата штатного працівника у столиці у квітні поточного року сягнула 6 656 гривень, але вона не є показовою, бо, по-перше, зазначається без урахування сплачених з цієї суми податків і зборів, а по-друге, нагадує «середню температуру по лікарні». Якщо високооплачувані фінансисти могли похвалитися середньою зарплатою у 14 473 грн., то в освітній галузі вона обмежувалася 3 781 гривнею.
Тут варто нагадати іншу офіційну статистику: на харчі наші споживачі вже давно витрачають більше половини родинного бюджету, що характерно для країн з високим рівнем бідності. А через рекордне підвищення комунальних тарифів чимало киян змушені обирати: або вчасно їсти — або вчасно платити за «комуналку».
Загалом індекс споживчих цін у Києві у травні 2015 р. порівняно з квітнем становив 102,8% (в цілому по Україні — 102,2%.). Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,3%.
Більше грошей доводиться викладати не тільки за товари, а й за елементарні послуги — навчання й лікування.

Тим часом

Реальна зарплата киян за квітень 2015 року порівняно з таким само місяцем 2014-го зменшилася на 21,6 відсотка!

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.