Автомобіль швидкої кардіологічної допомоги з’явився в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова. Обладнаний унікальними технічними засобами, він призначений для транспортування в перші години після народження тих дітей, які з’явилися на світ із вадами серця й потребують екстреного обстеження, а в разі необхідності — оперативного втручання. Кардіомобіль вартістю понад 5 млн. грн. придбаний на кошти, зібрані в рамках благодійної програми «День Щастя в МакДональдз», і переданий колективу зазначеної установи.

— Разом з Інститутом педіатрії, акушерства й гінекології ми беремо участь у реалізації програми Національної академії медичних наук України, спрямованої на надання допомоги новонародженим дітям з вадами серця й майбутнім матерям, що страждають на серцево-судинні захворювання, — повідомив кореспонденту «Голосу України» директор інституту академік НАНУ й НАМНУ Геннадій Книшов. — Ідеться, по суті, про порятунок малят, які народжуються з вадами серця, а також жінок із такими само небезпечними захворюваннями, котрі ризикнули завагітніти й народити. Педіатри обстежують майбутніх матерів на предмет наявності вад у плода й при їх виявленні або одразу передають жінок нам, кардіохірургам, або доставляють до нас дітей, що з’явилися на світ із таким діагнозом. Після ретельного дообстеження ми вирішуємо, чи може дитина «потерпіти». У разі висновку про відсутність ризиків для його життя маля повертається для спостереження в ІПАГ. Якщо є потреба у терміновій операції, ми її одразу робимо. З інституту-партнера до нас доставляють також вагітних жінок із означеною патологією, які самі народити не в змозі: під нашим контролем їм робиться кесарів розтин, а за гострої необхідності ми невідкладно їх оперуємо, виправляючи вади. Для безпеки цих човникових транспортувань і потрібні такі кардіомобілі, як переданий нашому інституту. Машина укомплектована сучасним реанімаційним інкубатором, призначеним для транспортування немовлят із високим ступенем ризику із забезпеченням штучної вентиляції легенів, недоношених дітей, з низькою вагою при народженні й дітей, які перебувають у критичному стані. Крім того, передбачена сучасна система спостереження за станом хворого, а також спеціальний інкубатор на гідроподушці, що нівелює всі нерівності на дорогах і, таким чином, створює комфортні умови для маленьких пацієнтів під час транспортування.
За словами академіка, для нашої країни такі унікальні кардіологічні «швидкі» більш ніж необхідні. Адже вроджені вади серця належать до найпоширеніших аномалій, в Україні щорічно діагностуються з ними приблизно в 4—4,5 тис. немовлят, третина з яких — критичні. Тож належне транспортування і вчасно проведена операція можуть урятувати життя тисяч дітей.
На запитання, наскільки реальні перспективи виходу кардіомобіля за межі співробітництва двох інститутів, Геннадій Книшов відповів позитивно. Крім прямої прагматики згадана академічна програма — своєрідний полігон, сказав він. Після відпрацьовування технології можливістю скористатися невідкладною кардіологічною допомогою, надаваною інститутом, зможуть багато пологових будинків, причому не тільки столичних, а й інших міст України.

Київ.