Минулої суботи міністри фінансів країн єврозони провели в Брюсселі позачергове засідання, на якому вирішувалося найважливіше для співдружності — продовжувати чи ні програму фінансової допомоги Греції. Обговоривши пропозиції грецького уряду про бюджетну економію, члени єврогрупи визнали їх неспроможними й запропонували свій варіант реформ. Грецька делегація назвала його неприйнятним. Після чого міністри та представники міжнародних кредиторів прийняли важке, але, на їхню думку, єдино вірне рішення: не подовжувати програму фінансової підтримки Греції.

У банкоматах обмеження — не більше 60 євро

Це різко засудив прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, який у своєму зверненні до народу назвав умови, поставлені єврогрупою, «принизливими» для країни, де народилася демократія. Він запропонував провести 5 липня референдум, на якому греки визначать: чи варто йти на поступки кредиторам і продовжувати політику жорсткої економії в країні, що її проводив колишній уряд Антоніса Самараса. Чимало оглядачів вважають, що Ципрас вирішив піти ва-банк і перекласти вирішення найскладнішого питання на народ, який не погодиться на програму економії. Економісти країни впевнені, що одна з вимог Європейської комісії — скасувати пільги з ПДВ для ресторанів та інших підприємств сфер обслуговування і позбавити податкових послаблень острови в Егейському морі призведе до краху всього туристичного сектору. Власники готелів і ресторанів у цьому випадку підвищать ціни, а закордонні туристи обминатимуть дорогі грецькі курорти. Чи взяти ще одну вимогу європейців: підняти планку пенсійного віку до 67 років для всіх громадян, а за ранній вихід на пенсію запровадити штраф у розмірі 26 відсотків від отриманих виплат. А також заморозити розмір пенсії до 2021 року. Ніхто в Греції не погодиться і на ще одну вимогу єврогрупи — зменшити мінімальну зарплату. Адже це автоматично спричинить скорочення зарплат для всіх державних службовців.
Не дивно, що відразу після виступу прем’єра в країні розпочалася паніка. Насамперед греки побігли до банків. У суботу вони масово знімали з рахунків усі можливі гроші. А з неділі величезні черги вишикувалися і до банкоматів. В Афінах люди їхали з одного кінця міста в інший, щоби знайти працюючий банкомат. Але готівка в них закінчилася дуже швидко. У понеділок уряд Греції змушений був запровадити до 6 липня мораторій на всі банківські операції. У країні під жорсткий контроль узято рух капіталу, заборонено міжнародні онлайн-платежі, а в банкоматі греки тепер можуть взяти не більш як 60 євро. Щоправда, по кредитних і дебітних картках, виданих закордонними банками, можна одержати й більші суми. Але закордонних туристів просять їхати до Греції із готівкою, оскільки у видачі євро можуть відмовити в будь-який момент.

Страшна розв’язка — дефолт

Замість цих обмежень влада країни оголосила, що жителі Афін можуть тиждень безплатно користуватися послугами міського транспорту, бо грошей на проїзд у них немає. Слабка, але втіха...
Нагадаємо, що 30 червня завершився термін дії програми фінансової допомоги Греції. Цього самого дня Афіни повинні були виплатити відсотки по боргу в розмірі 1,6 млрд. євро. Директор МВФ Крістін Лагард уже заявила про свою готовність повідомити Раді фонду про неплатоспроможність Греції, що на практиці означає технічний дефолт для Афін.
Греція і вся Європа готуються до страшної розв’язки — дефолту. Адже вихід Греції із зони євро відіб’ється на всьому фінансовому становищі ЄС. Але, якщо її якимсь дивом все-таки залишать там, то разом із греками затягти паски тугіше на найближчі роки доведеться і всім європейцям.
До речі, глава МВФ Крістін Лагард заявила, що референдум у Греції про умови фінансової допомоги буде просто нечинним після 30 червня. Хоча у своєму висловленні вона й залишила невелику лазівку, наголосивши, що за дуже сильного бажання Греції залишитися в єврозоні й відновити економіку кредитори спробують знову почати переговори про допомогу з Афінами.
У свою чергу в понеділок голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на прес-конференції в Брюсселі закликав народ Греції на референдумі сказати рішуче «так» кредиторам і також пообіцяв продовжити перемовини. Правда, він підкреслив, що Єврокомісія не має наміру виставляти Греції якісь нові пропозиції стосовно врегулювання її боргів. Юнкер висловив обережне сподівання на те, що, незважаючи на цейтнот, можливість дійти згоди з Грецією ще залишається. За його словами, переговори з Афінами були перервані в найнесприятливіший момент, бо ЄС, МВФ і ЄЦБ цією осені були готові відкрити для країни нові кредитні лінії. Це забезпечило б «спроможність грецької економіки на найближчі роки». Глава ЄК повідомив, що він разом із головою єврогрупи Єруном Дейсселблумом намагався донести це до прем’єра Греції. 
Але гордий Ципрас не почув їх і все значно ускладнив... Мало того прем’єр-міністр вельми прозоро натякнув своєму народу: якщо більшість підтримає 5 липня вимоги кредиторів про продовження фінансової допомоги, то він і його партія СІРІЗА підуть у відставку.

 

А тим часом в Афінах тисячі греків вийшли на демонстрацію проти міжнародних кредиторів.

Фото Xіnhua/Укрінформ.