Усе починається з родини: негативний приклад батьків та нестача спілкування породжують формальність стосунків у сім’ї, віддалення дітей від батька-матері, небажання й невміння молоді піклуватися про своє здоров’я.Пасивність та незадовільний фізичний стан українців 10—17 років виявило соціологічне дослідження «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді», здійснене за підтримки фонду ЮНІСЕФ в Україні. Ці висновки тісно пов’язані: неактивний спосіб життя спричиняє слабкість організму загалом, проблеми із зайвою вагою, пошук інших форм дозвілля. Тож діти часто шукають розваги не лише в комп’ютерних іграх та телепередачах, а й навіть у вживанні алкоголю чи наркотичних речовин.


Спорт = здоров’я


Учнівську молодь переслідують роздратування, головний біль та біль у спині чи животі і навіть запаморочення й безсоння. Загальний показник самооцінки здоров’я учнівської молоді досить песимістичний: поганим чи посереднім його вважають у середньому 20% 11-річних підлітків, 26% — 13-літніх та 34% — 15-річних. Причиною тому є саме пасивність та шкідливі звички. Щоденними фізичними вправами займаються лише 35% 10-літніх підлітків. І їх кількість значно зменшується з віком: лише до 18% серед 17-річних.


Станьте друзями


У питанні здоров’я найбільшу роль відіграє виховання в родині, звички батьків та спілкування з дітьми. Адже саме сім’я має психологічну силу та авторитет відірвати молодь від техніки й запропонувати активний відпочинок чи спільне заняття спортом.

 


До речі, майже чверть опитаних дітей зізналися, що батьки ніколи з ними не грають. 66% сказали, що в сім’ї разом виконують хатню роботу та обговорюють проблеми чи новини, чверть — що разом гуляють чи займаються спортом, і лише 12% — що відвідують місця розваг.
Тож, прийшовши додому, добре хоча б іноді не втупитися в телевізора, а поспілкуватися з дочкою чи сином. Ще краще — разом пройтися чи позайматися на турніку. Подружіться зі своїми дітьми!


Поки це не зробив хтось інший


Через ту ж відсутність цікавого, активного відпочинку, неуважність в сім’ї та певні недоліки виховання в суспільстві підлітки піддаються бажанню спробувати алкоголь, цигарки або й легкі наркотики, а потім не можуть від них відмовитися.
«Проблема ще й у тому, що суспільство поблажливо ставиться до куріння, вживання алкоголю та інших таких проблем», — підкреслює представниця Українського інституту соціальних досліджень імені О. Яременка Ольга Балакірєва. Ми ж і самі бачимо: заборона куріння в громадських місцях насправді не особливо вплинула на курців.
Тож, здоров’я ваших дітей — передусім у ваших руках, батьки! Спілкування та правильний гуртовий відпочинок — запорука щирої дружби та звички жити активно та здорово.


Катерина Романенко.


Фотоетюд Юрія ПЕРЕБАЄВА.