Працівники біосферного заповідника «Асканія-Нова» на Херсонщині б’ють на сполох. Вони чи не щодня змушені виїжджати на гасіння пожеж біля буферної зони унікального природного резервату, постійно очікуючи, що вогняний вал може прокотитися цілинним степом, знищуючи червонокнижну флору та фауну. Тут уже не знають, чи вистачить резерву пального бодай ще на тиждень таких виїздів. Адже з початку серпня ці пожежі тут спалахують десятками — власники полів після збирання врожаю зернових випалюють стерню, щоб зекономити на їх оранці, а вітер жене полум’я просто на територію заповідника. Причому із паліями фактично нікому боротися.

— Я вже звернувся до Держслужби з надзвичайних ситуацій України та Державної екологічної інспекції Херсонщини із заявами про загрозу природі та отруєння атмосфери продуктами горіння. Те, що місцева влада й природоохоронні органи з масовими підпалами не борються, означає, що Україна не дотримується вимог Кіотського протоколу, продаючи при цьому свою квоту на забруднення середовища. За таких обставин нашу державу можуть не тільки позбавити права продавати квоту, а й піддадуть міжнародній ганьбі, — переконує директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко.


У бесіді з кореспондентом «Голосу України» начальник Головного управління ДСНС Херсонщини Сергій Чорний підтвердив, що ситуація з підпалами у степових районах Таврії справді набуває загрозливого характеру. «Щодоби доводиться гасити по 20—28 загорянь. Уздовж кордонів заповідника «Асканія-Нова» чергуватимуть посилені групи рятувальників, щоб вчасно виявляти і підпали, і самих паліїв», — пообіцяв полковник Сергій Чорний.


Утім, рятувальники кажуть, що патрулювання території бажаного ефекту не дасть. Степ розлогий — всюди не встигнеш. До того ж палії затримання не надто й бояться: адже максимум, що їм загрожує (у разі відсутності значної матеріальної шкоди), це адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в кількасот гривень. От якби штраф замінити кількома сотнями годин громадських робіт і направляти паліїв на роботи до заповідника — хоча б мінералізовані смуги прокладати та сухий бур’ян скошувати, — свідомість у них прокинулася б якщо не одразу, то після «відробітку» вже точно.


Херсонська область.

 

Таврійським степом знову «червоний півень» гуляє.


Фото Віктора ГАВРИЛЕНКА.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

На Миколаївщині палає степ. У Березанському районі горить суха трава. Сигнал про загоряння надійшов до служби порятунку ще у вівторок близько першої години дня. Площа пожежі становить 40 га, гасіння її ускладнюється сильним вітром і тим, що поблизу немає водойм. За допомогою семи одиниць техніки ситуацію вдається тримати під контролем.


Кирило РИЖАНОВ.


Миколаївська область.